Ministar prosvete: Roditelji će ocenjivati nastavnike

Roditeljima je dodeljena slaba uloga u školi i to se mora promeniti, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

"Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela", rekao je on za Politiku.

On je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova. "U svetu se za to zna cena - 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje", objasnio je Šarčević.

Govoreći o ocenjivanju učenika, on je rekao da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije. "Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv", rekao je Šarčević.

Kada je reč o informatičkoj pismenosti, novi ministar prosvete kaže da će se tehničko obrazovanje i informatika spojiti u jedan predmet koji će se zvati dizajn. Šarčević je najavio i veću ulogu inspekcija, posebno na lokalu, kažnjavanje direktora i sekretara škola koji prikrivaju radna mesta, kao i dostupnost podataka za celokupno privatno obrazovanje, posebno za fakultete.

  • Žarko

    05.03.2024 09:11
    Kom idiotu je palo na pamet da roditelji(razmažene dece) ocenjuju profesore? Ko će pod tim idiotskim uslovima hteti da radi u školi? Napravili ste cirkus od škola a sve zbog nadobudnih roditelja i njihove razmažene dečurlije!
  • Mile

    14.02.2024 09:14
    dokle
    Gde je kraj srozavanju prosvetnih radnika.Moji roditelji su bili prosvetni radnici i znam koliko je to težak posao.Nije ni čudo što ih je sve manje prosvetnih radnika.Moja unuka živi od skoro u Nemačkoj,tamo ide u školu i tamo se ta profesija zaista poštuje .Učiteljice su te koje se najviše pitaju ,naravno zavisno od deteta,koju će srednju školu da upiše.
    Tek će sad da počne lov na nepodobne nastavnike.
  • /

    02.09.2016 22:12
    /
    da li bi ste se ovoliko bunili kada bi ste znali sta vam deca rade kada nisu na casu?
    ili da izostaju mnogo vise nego sto im je zavedeno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.