Za osam meseci u automobilima poginulo 179 ljudi

U putničkim vozilima je u prvih osam meseci ove godine stradalo 179 osoba, dok je povređeno njh 7.772, saopštila je saobraćajna policija koja od danas sprovodi akciju pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva u vozilima.

Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu, navodi se u saopštenju saobraćajne policije koja je apelovala na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu.

Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnih pojaseva organizovana je u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu mreže saobraćajnih policija Evrope (TISPOL).

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u prvoj polovini ove godine pokazaju da u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu, a na zadnjem svega devet odsto. Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto.

Uprava saobraćajne policije upozorila je i da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristili sigurne pojaseve. Za nekorišćenje sigurnosnog pojasa propisana je novčana kazna od 5.000 dinara.

  • DonJuan

    12.09.2016 22:10
    S obzirom kakvih sve krembila ima za volanom, zrelijih za ludaru nego cestu, to je jos i dobro!
  • vezem pojas

    12.09.2016 17:47
    Nego, kad ce policija poceti da primenjuje mere prema ovima sto ne samo da ne postuju "pravilo dve sekunde" vec pokusavaju valjda u gepek da udju vozilu ispred sebe...to mi se cini malkice opasnijim od nevezanja pojasa, a plus sto takvi ugrozavaju i druge, a ne samo sebe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija