Do kraja godine inovativni lekovi na pozitivnoj listi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da će struka odrediti dinamiku kojom će lekovi u naredne četiri godine biti stavljeni na listu.

"To znači da će se tačno znati dinamika koji inovativni lek se uvodi ove, koji naredne godine...Pravimo prioritete i raspored do 2020. godine. Prioritet su oni koji imaju najbolji efekat", rekao je Lončar na predstavljanju istraživanja Američke privredne komore "Četvrto prolazno vreme".

On je podsetio da inovativni lekovi nisu uvođeni više od četiri godine i da se u narednom periodu može očekivati redovno ažuriranje lista inovativnih lekova.

"Tačno je ima više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova. Više od četiri godine nije to rešavano", rekao je Lončar i dodao da su u prethodnom periodu svi pronalazili izgovore da se taj problem ne reši, ali da je ministarstvo koje on vodi pre dve nedelje formiralo tim koji će se baviti ovom problematikom.

Obavljeni su, kako kaže, razgovori sa republičkim stručnim komisijama i već su se izjasnili koji lekovi treba da uđu na listu.

  • Nemo

    21.09.2016 02:02
    Konačno, mnogo kasnite, gospodo!
    Ima nas hroničnih pacijenata kojima je kvalitet života ozbiljno narušen jer vi ne radite posao za koji ste plaćeni i izabrani!
  • Zivan

    21.09.2016 00:27
    Nije loše da se inovativni likovi, preme efektu, postupno uvode na listu onih čijih upotrebu plaća RFZO. Ipak, prethodno bi nalistu trebalo vratiti i neke generičke lekove, poput ranisana, koji su se pokazali efikasnim, a sa liste su skinuti pre nekoliko godina, bez šireg obrazlošenja.
    Da bi se ovo realizovalo, valja razmisliti da se za zdravstvo izdvajanja sa sadašnjih 10 vrate na donedavnih 12 odsto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.