Đačke kecelje u dve beogradske škole

Učenici od prvog do šestog razreda OŠ "Aleksa Šantić" iz Kaluđerice imaju kecelje, a Savet roditelja OŠ "Nikola Tesla" u Vinči prihvatio je predlog da se uvedu kecelje od prvog do četvrtog razreda.

Prema rečima pomoćnice direktora OŠ "Aleksa Šantić" Dragane Kalinić, školske uniforme su uvedene 2013. godine i trenutno ih nose učenici od prvog do šestog razreda. Dečaci imaju plave, a devojčice roze i imaju grb škole. Đaci kažu da im treba manje vremena da se spreme, jer ne treba da brinu šta će obući.

"Škola finansira kupovinu uniformi, a prethodno je Savet roditelja prihvatio ovu ideju, smatrajući da se individualnost više ispoljava kroz učenje i napredovanje, a manje kroz spoljašnji izgled. Ideja nam je da školske uniforme nose svi učenici od prvog do osmog razreda, kao i da ih dobiju i nastavnici", objašnjava Kalinić.

Stopama ove škole krenula je i najveća osnovna škola u Srbiji "Nikola Tesla" u Vinči. Na Savetu roditelja je doneta jednoglasna odluka da se uvedu uniforme za učenike mlađih razreda. Ukoliko odluka dobije "zeleno svetlo", sledi zakonska procedura raspisivanja tendera i izbora proizvođača koji ponudi najpovoljniju cenu uniforme. Ako sve bude teklo po planu, može se očekivati da se učenici već u drugom polugodištu u učionicama pojave u uniformama.

"Svi prisutni članovi Saveta roditelja prihvatili su uvođenje uniformi, koje bi oni kupili", objašnjava Dragoljub Gačić, direktor škole. "Cena po komadu bila bi oko 1.000 dinara, a trebalo bi svaki razred da ima drugu boju uniforme. Ovim potezom želimo da umanjimo socijalne razlike među učenicima, takođe i roditeljima će biti praktičnije jer deca neće prljati i habati svoju garderobu."

Opširnije o ovome na sajtu Novosti.

  • pele

    21.09.2016 11:01
    pedja92@gmail.com
    To treba i za srednje skole skole da se primenjuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija