Svi na jednom mestu: BIRN napravio Mapu presuda o ratnim zločinima

Balkanska istraživačka mreža predstavila je jedinstvenu bazu podataka o javno dostupnim pravosnažnim presudama izrečenim u 386 predmeta ratnih zločina pred sudovima u bivšoj Jugoslaviji i pred Haškim tribunalom.

Prema ovim podacima, za ratne zločine je osuđeno više od 700 ljudi, a podaci u mapi će se periodično popunjavati.

BIRN je u četvrtak objavio svoju Mapu presuda o ratnim zločinima, interaktivnu bazu podataka koji pruža pregled sudskih odluka o zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina.

Mapa se sastoji od ukupno 386 presuda, i predstavlja jedinstvenu bazu javno dostupnih pravosnažnih presuda izrečenih od strane nacionalnih sudova u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, kao i presude koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kao i predmete u kojima su optuženi preminuli tokom suđenja pred Haškim tribunalom.

"Dok smo izveštavali o ratnim zločinima, mi kao novinari često smo nailazili na teškoće da dobijemo sve dokumente koji se odnose na predmete ratnih zločina. Tokom godina, akumulirali smo značajan arhiv, i dodatno smo radili na prikupljanju presuda iz raznih sudova. Imajući u vidu koliko su naši sudovi još uvek zatvoreni za javnost, verujemo da će ova mapa biti jedinstveni resurs za novinare, studente, istraživače i za javnost", izjavila je Marija Ristić, vođa tima koji je radio na mapi.

Mapa, međutim, ne uključuje presude izrečene od strane kantonalnih sudova u Bosni i Hercegovini, suda u Distriktu Brčkom i Republici Srpskoj, a razlog je veliki broj predmeta i njihov složen proces anonimizacije.

"U nekim zemljama, BIRN još uvek čeka da sudovi obezbede sve presude. Bosna i Hercegovina je najsloženija, tako da ćemo i u narednim godinama nastaviti raditi na presudama lokalnih sudova", objasnila je Ristić.

Prema podacima iz Mape, do sada je najmanje 646 ljudi osuđeno od strane lokalnih sudova i 83 od strane Haškog tribunala za zločine počinjene tokom gotovo deset godina sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koji su iza sebe ostavili 125.000 mrtvih, a 12.000 se još uvek vode kao nestali. Podatke o ukupnom broju nestalih osoba pribavila je Međunarodna komisija za nestale osobe.

Mapa presuda o ratnim zločinima je deo inicijative Balkanska tranzicijska pravda BIRN-a, koju finansira Evropska komisija, Savezno ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske i Fondacija Robert Boš.

  • Nick

    24.09.2016 14:39
    Born je dobio ove godine 32000 USD od NED i mora to da opravda
  • n1

    24.09.2016 13:10
    Autor: N1

    koju finansira Evropska komisija, Savezno ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske i Fondacija Robert Boš

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija