Srpski farmaceuti: Naša uloga u zdravstvu nije dovoljno priznata

Farmaceutska komora Srbije drugi put za redom obeležžava Svetski dan farmaceuta.

Ovogodišnja tema "Farmaceuti: Brinu za Vas" odražžava važžnu ulogu farmaceuta u pružžanju zdravstvene zašštite stanovnišštva.

Komora farmaceuta ocenjuje da bi uloga farmaceuta u zdravstvenom sistemu trebalo da afirmišše i koristi u punom kapacitetu, da pacijenti u potpunosti iskoriste vešštine i znanja koje farmaceuti poseduju, a profesija dobije svoje odgovarajuće mesto u zdravstvenom sektoru i drušštvu.

Ovaj poseban dan ustanovljen je od strane Međunarodne farmaceutske federacije, koja predstavlja preko tri miliona stručnjaka za lekove šširom sveta, sa ciljem da podstakne aktivnosti koje promoviššu ulogu farmaceuta u promociji zdravlja i prevenciji bolesti, navodi se u saopštenju Farmaceutske komore.

Kako se ističe, uloga farmaceuta je značajno evoluirala, od dobavljača lekova do pružžaoca farmaceutske nege. Danas farmaceuti imaju ključnu ulogu u ishodu farmakološške terapije, a krajnji cilj je poboljššanje kvaliteta žživota pacijenata.

Međutim, Komora smatra da uprkos tome ššto farmaceuti predstavljaju jedan od najznačajnijih resursa zdravstvenog sistema Srbije, njihova uloga nije adekvatno priznata.

  • Mika

    26.09.2016 08:49
    farmaceut
    Tacno tako kako pise u tekstu - "...uloga farmaceuta u zdravstvenom sistemu TREBALO BI da afirmiše i koristi u punom kapacitetu....." Ali nije tako, SA PRAVOM! I ja to kao farmaceut, kao koleginica koja je dipomirala u Beogradu, imam pravo da kazem. Drage moje kolege, zaboravile ste kako se posao radi. Postali ste trgovci u zelji da zaradite a da skinete svaku odgovornost sa sebe. Apoteke su pune obuce i pelena, a sve manje onih koji nesto umeju da naprave od preparata! Narod to vidi i prepoznaje, pa i ide kod doktora za sve ono sto bi ste vi trebali da preuzmete na sebe. Da bi vas neko cenio i shvatao vas rad, treba to nesto i da radite - da pomazete ljudima lececi ih, a NE izigravajuci prodavce u parfimerijama, zdravoj hrani, prodavce bebi potrepstina..... Pozdrav od mene, farmaceuta cija je uloga apsolutno adekvatno priznata! Ja ne prodajem pelene! Pozdrav iz Kanade!!!
  • име

    25.09.2016 22:12
    Претворили сте се у велетрговце и продавце у апотекама.
  • Nervirach

    25.09.2016 14:12
    Ha, ha! Joj, ko vas ne zna. Vasa uloga je prevelika. Sta bi sa putovanima, kotizacijama i smestajima prepodobnih medcinara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.