Svake godine 200 nestalih osoba ne bude pronađeno

Od ukupno 11.546 nestalih u nešto više od pet godina, 1.005 ih na početku ove godine i dalje nije bilo pronađeno.

Podaci, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo Centru za istraživačko novinarstvo Srbije, pokazuju da je broj prijavljenih nestanaka uglavnom na sličnom nivou iz godine u godinu.

U poslednjih pet godina, najviše prijavljenih nestanak bilo je 2013. godine, kada je prijavljeno 2.834 nestanka, od kojih još uvek nije rešeno 274 slučaja. U narednoj godini broj nestanaka je opao na 1.655 prijava, da bi se u 2015. godini ponovo popeo na 2.088 prijava. Najviše nestalih koji nisu pronađeni u periodu za koji su prikupljeni podaci bilo je u najvećim gradovima: Beogradu (326), Novom Sadu (88) i Nišu (45).

"Ako uzmemo u obzir Srbiju, malu zemlju, sa malim brojem stanovnika, statistika prijavljenih nestanaka jeste visoka", kaže Goran Jakus, šef odseka za potražnu delatnost u Upravi kriminalističke policije Srbije.

On navodi različite razloge nestanaka lice. Kod odraslih nestalih se dešava da je u pitanju samo "odlazak u novi život".

"Oni zadržavaju diskreciono pravo, tako da ukoliko ne žele da odamo njihovu trenutnu lokaciju, mi obaveštavamo porodice samo o tome da su živi i zdravi", objašnjava Jakus.

  

Prema pisanju CINS-a, polna struktura prijavljenih nestanaka sadrži približno isti broj muškaraca (5.800) i žena (5.746). Prema broju nerešenih istraga i slučajeva sa tragičnim ishodom, znatno je vise muškaraca.

Sa izuzetkom 2014. godine, broj lica za kojima se i dalje tragalo u određenoj godini nije padao ispod cifre od 200 godišnje. Ipak, iako je u toj godini bilo najmanje nerazrešenih nestanaka, ona je imala najviše smrtnih slučajeva – čak 126 lica.

Ponekad se dešava da, ukoliko se osoba utopi u reci, reka odnese telo u susednu zemlju i tada mogu nastati administrativni problemi. Ukoliko nema dovoljno komunikacije između policije u dve zemlje, osobe budu sahranjena kao nepoznata lica.

Jakus kaže da su internet i društvene mreže izuzetno korisni u pronalasku nestalih.

"Porodice nestalih se često oglašavaju za pomoć u potrazi putem fejsbuka i tvitera i to obično urodi plodom. Policija ne koristi društvene mreže na ovaj način, ali ih svakako koristi u pronalaženju korisnih informacija koje mogu da ukažu šta se sa nestalim licem desilo", zaključuje on.

Ceo tekst možete pročitati OVDE. 

  • Žute kuće

    03.10.2016 14:07
    Recikliraju se. Vade im se organi, ilegalno. Uspešne transplatacije su samo sa živih ljudi.
    Potrajaće dok ne dobijete sve informacije i dok se složite, ali shvatićete kad tad.
    Od 2007 su zabeleženi talasi nestajanja ljudi koji izađu u papučama u radnju, kao onaj stariji čovek iz neke od Pazova.
    Onda ti koji se bave odu za Hrvatsku, pa malo u Bosnu, pa u Montenegro, pa opet kod nas.
    Biznis je to. Neljudski, ali lepo plaćen.
    Istina boli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.