Novi zakon ukida gomilanje funkcija i fotelja

Nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ponuđen je na javnu raspravu.

Njegov tekst je rezultat kompromisa članova radne grupe, koju su činili predstavnici izvršne vlasti, same Agencije, ali i organizacija civilnog društva i stručnjaka. Prve ocene su da nije loš, ali da može biti bolji.

Da li će pojedini političari i dalje moći da izbegavaju da prijavljuju svoju imovinu ili kazne koje im izriče Agencija za borbu protiv korupcije, zavisiće od novog zakona o Agenciji. Njegov nacrt, koji je ponuđen na javnu raspravu, predviđa širok niz izmena, koje bi trebalo da ojačaju rad Agencije.

"Proširenje kruga povezanih lica, sa sadašnjih krugova proširuje se na svu decu, ne samo maloletnu. Zatim, banke će morati Agenciji da dostavljaju sve podatke o računima funkcionera i povezanih lica, u postupku provere izveštaja Agencija će moci neposredno od samog povezanog lica da zahteva da dostavi informacije o svojoj imovini i prihodima i na kraju imaće nesmetan i neposredan uvid u evidencije i podatke drugih organa javne vlasti, pravnih lica i preduzetnika", objašnjava Vladan Joksimović iz Agencije za borbu protiv korupcije za televiziju N1.

Jedna od najkrupnijih izmena tiče se onemogućavanja gomilanja funkcija, što je česta praksa u Srbiji. Joksimović kaže da je princip jasan. "Jedan čovek jedna funkcija - osim ako zakonom nije drugačije propisano".

Od ključnih izmena koje nisu ušle u nacrt, pored statusa zaposlenih ili prelaznih rokova za primenu zakona, u Agenciji izdvajaju neprodužavanje roka za zastarevanje prekršaja sa jedne na pet godina, koje su predlagali.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da nacrt predviđa bolja rešenja od postojećeg, ali da je mogao da sadrži preciznija pravila za ponašanje funkcionera u predizbornim kapanjama, ali i druga rešenja.

"Često se postavlja pitanje uticaja savetnika na donošenje odluka, oni trenutno nisu pokriveni funkcionerskim ni službeničkim pravilima, a nema sumnje da mogu odigrati važnu ulogu u procesu odlučivanja", navodi Nenadić.

Važeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije donet je 2008. godine, a primenjuje se od 1. januara 2010, uz izmene koje su izvršene te godine. Nacrt novog objavljen je pre dve nedelje i na javnoj raspravi će biti do 15 novembra.

  • kentaur

    23.10.2016 16:09
    ko te plaća-za njega radiš
    Dok god su činovnici Agencije plaćeni od države, to jest Izvršne vlasti
    ( pod kojom su zakonodavna i sudska ) od te borbe nema ništa ! Dok
    god je to tako i samo postojawe ove Agencije je korupcija.
  • NSS

    23.10.2016 10:49
    NSS
    ovo je najsmesnija vest nedelje,,,jos samo da neko to shvati ozbiljno...pozdravite bajatovica
  • Smrdija

    23.10.2016 10:05
    Nema tog zakona koji ce ukinuti fotelje i funkcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.