Srbija dobila papire za izvoz jagnjetine i govedine u Kinu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija dobila neophodne sertifikate za izvoz jagnjetine i govedine u Kinu.

Dogovor o saradnji potpisali su zvaničnici Kine i Srbije 2015. godine, što je omogućilo da se usaglase procedure kako meso na kvalitetan način može da se plasira na prostor Kine.

"Na ovaj način smo otvorili mogućnosti za naše proizvođače i prerađivače da u neograničenim količinama izvoze goveđe i jagnjeće meso u Kinu", rekao je ministar.

Srbija u ovom momentu nema dovoljno jaganjaca i ovaca, ali je važno da je otvoreno tržište za plasman, te da je na poljoprivrednicima i državi da se iskoristi ta mogućnost.

On je podsetio da pre 10 godina, kada je Srbija potpisala sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini, nismo imali voćnjake, ali smo imali tržište i mogućnosti za plasman. Sada je ta slika promenjena i svake godine raste izvoz voća.

Ministar je ukazao da danas u poljoprivredi ima više problema, a jedan je neadekvatno korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, te da je ministarstvo uspelo da natera lokalne samouprave da daju zemljište u zakup.

"Ove godine 120.000 hektara nove zemlje ubacili smo u sistem. Ideja nam je da još toliko idemo naredne godine. Na taj način smo povećali prihod u državnom budžetu za 25 miliona evra. Sva ta sredstva se posle vraćaju u poljoprivredu", rekao je Nedimović.

Ministar je ukazao i da se u Srbiji mora više raditi na razvoju prerađivačke industrije, jer se na taj način proizvođačima povećava mogućnost za plasman robe, a i u tom sektoru je najveća zarada.

"Voće i povrće iz Srbije uglavnom se izvozi u Evropsku uniju, tu se prerađuje te privrednici iz EU ubiraju najveći 'kajmak'. Ideja je da taj najveći prihod ostane u Srbiji", istakao je Nedimović.

  • Veganka

    23.10.2016 16:57
    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A
    Eto još gore karme! http://youtu.be/t0FRfwF9G5A

  • I dublje od dna

    23.10.2016 16:41
    Izvoziće se meso gajeno u bazenima, koje će uskoro da gradi investitor iz Nemačke.
    Dok kreatori tog procesa budu jeli meso ovaca naših seljaka, nama će kroz diskonte gurati tu plastiku gajenu u bazenima.
    Za neupućene, to je rast belančevina putem bio-hemijskih procesa i nema veze sa klanjem pravih životinja.
    To je razlog zbog koga po Nemačkoj masovno kupuju meso od velikih kornjača i krokodila,
    reklamirano kao zdravo.
    A ko je gledao dokumentarni film na tu temu, znamo kako se u Indiji i Kini gaji to meso.
    Iznajme se bivša pirinčana polja i u kantama sipaju hormoni... i unište polja na 20 godina, minimum.
    Da buntovničko-veganske grupe usrećimo.
  • nss

    23.10.2016 10:46
    nss
    sada postaje jasnije zasto je u srcu fruske gore nelegalno napravljena imperija i otvorena ogromna farma ovaca...zivala braca i kumovi pa neka i oni nesto zarade dok druga polovina familije glumi postenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija