Advokati besplatnim uslugama preko oglasa mame zadužene u švajcarcima

Nakon pravosnažne presuda za raskid ugovora o kreditu u švajcarskim francima, pojavili su se oglasi u kojima advokati i veštaci nude besplatno zastupanje.

Oni nude besplatne usluge u sličnim slučajevima garantujući da će dobiti sudski spor. Međutim, pojedini advokati upozoravaju da građani treba da budu dodatno oprezni kada biraju koga će angažovati.

Dragica Pajić od 2008. godine ima stambeni kredit u švajcarskim francima, ali i višegodišnje iskustvo u procesima pred sudom sa bankom. Upravo zbog toga se ne bi odlučila da svoj slučaj prepusti advokatu preko oglasa.

"Nažalost mnogi korisnici, zato što se bore za preživljavanje i da nađu neki način da otplate taj kredit, mogli bi da pogreše i upadnu u zamku da angažuju advokata preko oglasa. Već imamo dovoljno problema samim tim što imamo ove neotplative kredite, a ne da nasednemo na još jednu prevaru", kaže Pajić za B92.

Advokati kažu da je zabranjeno javno oglašavanje ove vrste usluga, ali i da je jednako opasno što se unapred garantuje ishod sudskog procesa.

"Kao odgovoran advokat i kao osoba iz pravosuđa ne možete garantovati na takav način. Vi možete predočiti određene argumente, određene zakonske odredbe, sa stanovišta sudske prakse, ali na način da možete nekom garantovati uspeh u sporu, to je zaista neozbiljno", objašnjava advokat Bojan Dobrijević. "Mislim da će iz svega ovoga upravo negativnu posledicu imati sami korisnici kredita koji će možda na lakomislen način pristupiti i sajtu i određenim kontaktima, osobama za koje mi nismo čuli", dodaje on.

Iako će svoje klijente savetovati da i dalje podnose kolektivne tužbe i da traže raskid ugovora s bankama, u "Efektivi", udruženju koje se već više od pet godina bavi problemom kredita u švajcarskim francima, kažu da se ranije na ove procese gledalo s nepoverenjem, ali se po objavljivanju pravosnažne presude stvar izmenila.

"Dobar deo advokata pokušava jednostavno da uskoči u voz koji punom parom juri prema svom cilju. To je meni, gledajući iz tog ugla, skroz logično. Advokati žele da zarade, ali nude usluge na jedan jako nefer, nepošten način, nerazumljiv i tajanstven, znači nije do kraja dorečen, ne zna se o čemu se tu zapravo radi", ističe Dejan Gavrilović iz "Efektive".

Procesi u ovim slučajevima traju više godina, a sudski troškovi koje snosi strana koja izgubi proces, mogu da budu i više hiljada evra.

Podsetimo, onima koji godinama grcaju u kamatama i lošim uslovima otplate kredita u švajcarskim francima nadu je ulila prva presuda doneta u korist jednog Novosađanina, o čemu više možete pročitati OVDE.

Ubrzo nakon toga se oglasio i sudija Ustavnog suda Dragiša Slijepčević koji je rekao da Vrhovni kasacioni sud mora što pre da se izjasni o problemu građana zaduženih u švajcarskim francima da bi sprečio sve štetne posledice bilo kakvih sporova.

  • Vladimir

    30.10.2016 09:57
    @ yyy
    @ yyy
    Ko tebe tera da tužiš. Sedi kući i slušaj zvaničnike NBS i poslovnih banaka, kad njima više veruješ. Šta ti inače misliš, šta bi bilo da nije Efektive? Da li bi problem sa CHF kreditima bio ovoliko aktuelan? Normalno da Efektiva treba od nečeg da živi. Ali ako su imalo poslovni (normalni) trudiće se da imaju uspeha u radu. Ako imaju uspeha u svom radu ne trebaju toliko da brinu za svoju egzistenciju, ona će doći sama po sebi, jer pojedinci iz Efektive već i sad imaju dobre reference i ja se ne bojim za njih. Ne znam koji je tvoj motiv da opstruišeš proteste, tužbe....? Sem ako nisi BANKAR ili BOOT
  • yyy

    29.10.2016 17:25
    Rob
    Pozoveš na tužbu, uzmeš unapred naknadu za zastupanje, a posle kažeš, izvini žao mi je.
    Od čega bi "Efektiva" inače finansijski opstala?
  • Rob

    27.10.2016 21:12
    TUZBA
    Matematičar, zat. kamata na davanja se obračunava jednom za svako davanje od datuma kad je novac dat. Znači banci od datuma kad je izdala kredit, a klijentima za svaku ratu od datuma uplate rate. Mnogi su banci više dali nego što su primili. Banka će dobiti veću zateznu ali ne toliko koliko ti misliš. Vladimir je tu u pravu. na sajtu efektive imaš primer, a i oni trvde da dug pada na 25-30%. Ne verujem da lažu i da lažima pozivaju na tužbe....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija