Biciklisti će morati noću da nose fluorescentne prsluke

Motociklisti i biciklisti moraće, kada se usvoji novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, da imaju dodatnu opremu - fluorescentne prsluke.

Nacrt izmena ovog zakona, u članu 91, sadrži novi stav koji glasi: "Vozač bicikla, odnosno mopeda, mora za vreme vožnje noću odnosno u uslovima smanjene vidljivosti nositi svetloodbojni prsluk".

Ukoliko ih policajac "uhvati" bez prsluka po ovakvom vremenu, biće kažnjeni sa 6.000 dinara.

Osim prsluka, motociklisti su obavezi da nose i kacigu.

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju trebalo bi da bude usvojen početkom naredne godine.

Oduzimanje kola za pijanu vožnju

Podsećamo da nacrt predviđa da onaj ko bude uhvaćen da upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju trajno ostaje bez vozila. Vozilo će biti oduzeto i ako njime ne upravlja vlasnik, što će naročito uticati na slučajeve kada, na primer, maloletno dete, sa ili bez pristanka roditelja, uzme auto da se provoza sa drugarima, naravno bez položenog vozačkog ispita.

Osim trajnog oduzimanja vozila, predviđene su i druge oštre kazne. Vozači koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće bi u zatvoru provodili od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu dana.

Pojedine novčane kazne biće duplirane. Opširnije pročitajte OVDE.

  • coca

    29.10.2016 19:17
    Pesak sam ali primecujem po gradu sve vise neosvetljenih bicikla i sve vise biciklista koji voze trotoarom umesto biciklistickom stazom i to na delovima gde su staze u stvarno dobrom stanju. Ljudi pazite na sebe ali pomislite i na druge ucesnike u saobracaju
  • Biciklista

    29.10.2016 18:41
    Biciklisti snose
    Deo krivice zato sto prečesto voze neosvetljeni i ne poštuju propise - pa izazivaju opravdan bes vozača. I onda im se dese ovakvi nepromisljeni predlozi zakona. Zato moji biciklisti: uzmite sudbinu u svoje ruke i počnite da se ponašate razumno (nerazumno je voziti neosvetljen po mraku, pa još u suprotnom smer). Biciklista drustva krenite u kampanju edukovanja biciklista.
    Pozz
  • Podbarac

    28.10.2016 13:54
    Treba, ali šta, kad i gde
    Ovo je primer birokratsko-policijskog smatranja. Ali selektivno mišljenje nije odlika mozga koji nema dodira sa stvarnošću, niti ga zapravo i interesuje bezbednost - dobio je naređenje da reši problem i on ga rešava bez intelektualnog napora. Jer tako navikao i tako voli, a obaška - može mu se. Tačka.

    E sad: Da, postoji problem, ali gde i kade jeste zapravo problem vidljivosti biciklista?

    1. Neispravan ili bicikl bez svetla ili mačjeg oka noćom.
    Iako je obavezno, to se ne sprovodi! Ne treba im prusluk, nego je dovoljno i ono trepćuće za 300 dinara sa pijace. A nije problem danju po biciklističkoj stazi, al koliko puta mi se desilo da zamalo naletim po Podbari na biciklistu koji noću vozi bez svetla i u kontra smeru. Obaška, bilo bi lepo da noćom preguraju biciklu to parče u kontra smeru.

    2. Biciklisti noću na otvorenom putu i na neosvetljenim deonicama puteva kroz sela,
    Svi (vozači) znamo kolika je opasnost od biciklista noćom po Vojvodini između sela, ali i kroz sela. Obaška što se i vozači ne pridržavaju ograničenje brzine kroz naseljena mesta. Jedno plus drugo - pogibija.

    Znači malo fleksibilnosti, inteligenicije i sprovođenja onog šta već ima, a prusluke tamo di treba. Tolko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija