Početnici neće moći da voze "besna" kola

Novepočeni šoferi neće moći da voze automobile jače od zakonskog ograničenja.

Prema predlogu izmena i dopuna Zakona o saobraćaju Srbije, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, vozači koji prvi put polože vozački ispit dobijaju probnu vozačku dozvolu kojom im se ograničava upravljanje automobilom snage jače od 80 kilovata. Ovakva dozvola važiće dve godine ako su lica navršila 19 godina, odnosno do 21. godine ukoliko su mlađa od 19 godina.

"Sin mi upravo završava obuku, a kada položi, neće smeti da vozi porodični "hjundai tuson", koji ima 1.600 kubika i 132 KC i koji je, po mom mišljenju, mnogo bezbedniji od automobila koji su mu dozvoljeni. Sad treba da kupi neki krš za dve hiljade evra i da vozi", priča Miloš Stanimirović iz Beograda.

Uvoznici novih automobila kažu da se sada više kupci raspituju za snagu motora vozila, nego za kubikažu, što je do sada bio slučaj. Kod njih se cene zbog toga sigurno neće menjati.

Kada se povede računa o "dozvoljenim automobilima", svi odmah pomisle da "fijat puntop klasik" ili vozilo nekog takvog renomea, međutim, lista tih automobila je mnogo veća, a na tržištu ima i mnogo novih automobila koji ispunjavaju ovaj uslov.

"Mi smo predlagali da bude odnos 57 KB po toni vozila, ali je MUP prelomio da bude 80 KB ograničenje po vozilu. Teško je naći idealno rešenje, ali ograničenje mora da postoji", kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

On podseća da je cela priča pokrenuta posle nesreća u kojoj je mlad vozač sa drugarima uleteo BMV-om u Dunav.

U Evropi dalo rezultat

"Sve države EU imaju ograničenja za mlade vozače i to je dalo rezultat. Smatram da je najvažnije sačuvati živote i da je bilo nužno nešto promeniti", kaže Okanović.

Mlad vozač, početnik, moraće da ima uz sebe pratioca koji je najmanje pet godina vozač. Neće smeti da vozi u periodu od 23 do 6h i neće smeti da ima ni kap alkohola u krvi.

  • ЈА

    08.11.2016 22:43
    Не пада ми на памет
    Ово је чиста ГЛУПОСТ, па ауто до 80kw са турбопуњачем има много боље перформансе него ауто преко 100kw без турбопуњача. Као што рече Picasso, или више полиције на путевима или да се ови наши владари не глупирају са изменама Закона...
  • Picasso

    06.11.2016 20:59
    Poenta
    Podrzavam to u vezi mladih vozaca uglavnom je to manje vise ok,problem su stariji vozaci,smesan je udeo mladih vozaca u ukupnom broju udesa,problem je sto zakon postoji a ne primenjuje se,policije nema nigde,ako ih ima svodi se na radar i na vagu za kamione,novac treba ulagati u presretace i kamere za nadzor i sto vise policije u civilu,kad znas da u svakom gradu i na svakom putu kruze policajci u civilnim autima ne bahatis se jer ako ima kamera i u autu ne mozes se izvuci
  • Miroslav

    05.11.2016 10:45
    Sva sreća pa sa autom od 75kw ne mogu da divljaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija