U Srbiji više od 400.000 muškaraca ima problem sa erekcijom

Lakeri procenjuju da u Srbiji više od 400.000 muškaraca starijih od 40 godina, uprkos seksualnoj želji, imaju problem sa erekcijom.

Decenijama, a verovatno i vekovima, ovaj problem kod muškaraca bio je tabu, smatran sramnim i nečim o čemu se ne sme znati ni govoriti. I danas se uvija u oblande, pa kada muškarci problem opisuju, kažu da je isključivo zbog "stresa".

Jedan od uzroka može biti ubrzan i često neuredan stil života, rastrzanost i ekstremna opterećenost svim vrstama privatnih i poslovnih problema. Često se kaže da sve "počinje u mozgu", međutim, razlozi koji mogu da dovedu do erektilne disfunkcije pored psiholoških mogu biti i endokrini, vaskularni, ali i neurološki problemi.

"Erektilnu disfunkciju uzrokuju hipertenzija, dijabetes, ateroskleroza, tromboza, depresija, a faktori rizika su i gojaznost, pušenje, alkohol. Pošto je često uzrokovana drugim medicinskim stanjima, pravovremeno otkrivanje disfunkcije može pomoći i u otkrivanju drugih bolesti i lečenju tih stanja", objašnjava za "Blic" prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije.

On ističe da svaki treći muškarac preko 40 godina ima ovaj problem.

Ipak, muškarci retko govore o ovom problemu i ne traže stručnu pomoć. Ukoliko se, pak odluče da potraže pomoć i uzimaju terapiju, muškarci očekuju da dobiju terapiju koja im omogućava čvrste erekcije, koje dugo traju, nastavlja doktor.

"Oni žele da budu sigurni da će terapija uvek biti efikasna, odnosno da će uvek dati željeni rezultat i omogućavati kako sopstveno zadovoljenje tako i zadovoljenje partnera. I na kraju, ali ne i najmanje važno, očekuju od terapije da im obnovi i povrati samopouzdanje", kaže doktor Vuksanović.

Međutim, pošto se o ovom problemu često ćuti, muškarci onda pokušaju da ga reše na svoju ruku uzimanjem alternativnih lekova, preparata i čajeva, koji se prodaju na crnom tržištu ili ispod ruke. Tada često dolazi i do neželjenih dejstava, nimalo bezazlenih, mnogi završavaju u bolnici, a bilo je i smrtnih ishoda.

  • Programiranje

    28.10.2016 11:38
    Seks je preforsiran. Možda ti ljudi samo imaju smanjen apetit prema toj preforsiranoj pojavi, ali pošto nisu naučili da poštuju sebe i svoje istinske potrebe, padaju u bedaru jer kao ne može da im se digne.
  • Molbe

    27.10.2016 17:53
    Da nisam sino' gledao ne bih verovao. I to sam do;ekao da vidim.
    Idem kući kasno noću, dvoje mladih pored haustora. U prolazu čujem, hteo ne hteo.
    Devojka ga na sav glas moli da se popne gore u njen stan bar na 5 minuta - on neće.
    Živ se ne da. U tih 20-sekuindi dok sam ih prolazio, bilo je jasno da je ona očajna a on uporan.
    Nisu više vremena kakva su bila, valjalo bi se odlogovati.
    Ovo što je Vaše vreme - više nema nikakve veze sa mojim.
    I molim sve otvrdnute Srbe da ne ismevaju druge - vrlo brzo će i sami dočekati ono čemu su se ismevali.
    Šećer je veliki uzročnik impotencije, a mnogi ni ne znaju da imaju poremećen šećer.
    A alkohol ih odvede tome, ako ne stres i alavost prema hrani i kad treba i kad ne treba.
  • Novosadista

    27.10.2016 17:11
    Deda
    Moj deda je govorio da je impotencija izmisljotina. Kad sam ga pitao zasto, rekao je: "jel se tebi nekad dize na neku babu od 70 godina? E pa ne dize se ni meni"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.