Nema novih uslova za Srbiju, samo "normalizacija odnosa sa Prištinom"

Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman izjavio je da za Srbiju nema novih uslova kada je u pitanju Kosovo, ali da do kraja pregovaračkog procesa sa EU mora doći do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
"Podršku pružamo dijalogu, ali pre svega reformama u Srbiji, naročito u okviru Poglavlja 23", kazao je Ditman za današnji list Blic.
 
Upitan da li će Srbija na kraju evropskog puta morati da prizna nezavisnost Kosova, Ditman je rekao da je zajednički pregovarački okvir sasvim jasan i da je cilj "sveobuhvatna normalizacija odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma". 
 
"Pored toga, novih uslova nema", rekao je Ditman. 
 
Govoreći o odnosu Srbije i Rusije, Ditman je kazao da "što se dalje i snažnije integriše, Srbija mora sve više da preuzima zajedničke spoljnopolitičke stavove EU".
 
"Na kraju procesa u trenutku pristupanja to mora u potpunosti da važi", naveo je nemački ambasador.
 
On je podsetio da će Evropska komisija ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije u evrointegracijama objaviti 9. novembra.
  • Nebitna EU

    08.11.2016 06:45
    Kad bi oni znali koliko ovaj narod zainteresovan za njihove uslove, poglavlja i EU u paketu.
    I sve da nas momentalno prime, koliko bi mi po[tovali i EU i njene yakone i pravila...
    Mi smo većinu jugoslovenskih zakona primenjivali i 20 godina posle raspada Juge.
    Političari će dobiti sluh za zbivanja i volju naroda, cenim, za jedno 10 godina.
    A taman naučiše ovu pesmicu napamet.
  • :)

    06.11.2016 11:15
    Bilo bi lepo da prestanemo vise da se zamajavamo jer nam prolaze zivoti a stojimo u mestu jer smo taoci Kosova. Od moje rane mladosti (80-tih, imao sam 10 godina) samo se o Kosovu prica. Sad sam vec u 5-toj deceniji zivota a u Vojvodini se zivi sve gore, dok je Hrvatska vec skoro 4 godine u EU. Srbi i Srbija nece nikad uci u EU, to je jasno. Nema istinske vecinske podrske u narodu, niti realno Evropi treba takva musava kvazi-drzava. Dajte bar da Vojvodinu ukljucimo nekako sto pre u EU, pa svi Srbi iz Srbije koji su za u EU (po mojoj proceni ne vise od 20%) mogu slobodno da se dosele kod nas i da vec jednom zatvorimo to pitanje. Ne zelim da mi ceo zivot prodje u ovoj camotinji od zemlje i provizorijumu od drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.