Strankama oprošteno 150.000 evra jer ne dostavljaju izveštaj o troškovima

Od kazni koje su tokom pet godina izrečene političkim strankama i odgovornim licima u partijama, a na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnih prijava, koje je podnosila Agencija za borbu protiv korupcije, naplaćeno je 208.818 evra.

Da su im "razrezane" bar minimalne sankcije propisane zakonom, u budžet bi se slilo 150.000 evra i više. Ovo pokazuje analiza koju je napravila Agencija, prateći ishod prijava od 2011. do 2015. godine. U tom periodu protiv partija su pokretani postupci zbog izbegavanja obaveze da dostave izveštaje o troškovima izborne kampanje, kao i redovne godišnje izveštaje o poslovanju.

Predsednik beogradskog Prekršajnog suda Milan Marinović kaće za "Novosti" da Agencija, ukoliko nije zadovoljna visinom izrečenih kazni, može da koristi zakonsko pravo i sklopi sporazum o priznanju krivice sa onima protiv kojih bi podnela zahtev za pokretanje postupka.

"Ne želim da branim kolege koje izriču minimalne kazne, ali kod nas se generalno retko izriču maksimalne, što se najbolje vidi kod saobraćajnih prekršaja. Zato su izmene Zakona o prekršajima iz februara dale podnosiocima predloga mogućnost da se nagode. Oni tako utiču na visinu kazne", napominje Marinović.

Direktorka Agencije Tatjana Babić kaže da su i ove blage prekršajne sankcije ipak dale rezultat, jer se pokazao njihov preventivni značaj.

"Politički subjekti sada revnosnije ispunjavaju svoje zakonske obaveze. A kad nije zadovoljna kaznama koje izreknu prekršajni sudovi, Agencija kao podnosilac zahteva sada samo ima pravo na žalbu, što se koristi", dodaje ona.

Mogućnost nagodbe sa prekršiocima, objašnjava Marinović, do sada je koristio samo MUP, koji je doneo pisana pravila ko za koja dela i pod kojim uslovima može da postigne sporazum. U poslednje vreme to čini Carina. Takvu mogućnost, imaju i antikorupcijska agencija, državni revizor, poverenik, a preduslov je da usvoje pravilnik.

  • Aca

    10.11.2016 18:11
    Najvažnije je da je postignut preventivni cilj kazni i da sada ipak redovnije dostavljaju izveštaje. Dovešće se svi u red kada se zakoni sprovode.
  • NSS

    10.11.2016 09:37
    nss
    predlazem da se to ravnopravno podeli na penzije i prosvetne plate pa da im mi to vratimo....kako ce polupismen svet pisati izvestaje stra vam je
  • Dadosmo im krila

    10.11.2016 09:29
    Ko će sad da dostavlja izveštaj za svaku večeru, viski ili šunku koji se pojedu?
    Onda to treba sabirati, zavoditi, pisati, pa još slati?
    Mislim ljudi, ipak, politika je to. Nije proizvodnja, koja treba da plaća namete.
    Ima Pink Floyd jedan album o tome. Predvideli su da će političari poleteti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.