Poverenik pokrenuo nadzor u RFZO zbog Marijana Rističevića

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje zbog podataka koje je objavio Marijan Rističević.
Neposredan povod za pokretanje postupka je pojavljivanje podataka o ličnosti maloletne osiguranice fonda i njenog zakonskog zastupnika u javnosti, prvo na Tviteru objavljivanjem od strane člana Upravnog odbora RFZO Marijana Rističevića, a potom i u raspravi političkih neistomišljenika u Narodnoj skupštini, pa nakon toga i najširoj javnosti.
 
Poverenik je zatražio od RFZO da se izjasni da li su podaci o ličnosti osiguranika, po kom pravnom osnovu i u koju svrhu inače dostupni članovima Upravnog odbora RFZO.
 
 
Takođe da se utvrdi da li su u konkretnom slučaju, po kom osnovu i u koju svrhu učinjeni dostupnim članu Upravnog odobra koji ih je objavio i da li je navedeni član Upravnog odbora i po kom pravnom osnovu objavio predmetne podatke o ličnosti u ime RFZO.
 
"Poverenik će po okončanju postupka nadzora o rezultatima i merama koje će preduzeti, kao i obično, informisati javnost. Poverenik ocenjuje da je konkretan slučaj, kao i drugi slični, mogao zasluživati i pažnju drugih nadležnih organa i podseća da je Krivičnim zakonikom predviđeno da će onaj "ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona, neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni" biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom, a da će "ako delo učini službeno lice u vršenju službe" biti kažnjeno zatvorom do tri godine", navodi se u saopštenju poverenika.
  • milica

    21.11.2016 16:10
    bas
    volela bih da bude tako kako vi kazete, ali verujte nece bice cutanje, tisina i digla se prasina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija