Majka otete dece uputila protestno pismo Vučiću

Protestno pismo Slavice Burmazović, majke kojoj je suprug oteo decu i odveo ih u Tursku, uručeno je predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.
Burmazović je danas protestvovala ispred Vlade Srbije. Protestu su se, kao podrška pridružile žene koje su pretrpele nasilje u porodici, a koje su bile stanovnice Sigurne kuće.
 
Prema rečima Burmazovićeve, niko se od državnih institucija nije odazvao njenom apelu, tako da je bila prinuđena da protestnim pismom apeluje na pomoć premijera, Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova.
 
"On je moje troje dece odveo polovinom avgusta prošle godine u Tursku, s tim da im se u poslednjih pet meseci gubi svaki trag", kazala je majka. Ona je rekla da su deca oteta, iako su po Haškoj konvenciji pripala njoj.
 
Od države očekuje da joj pomogne da vrati decu, koju nije videla od avgusta prošle godine. Tada je njen suprug, turski državljanin Ejup Sabri Jundžu njihovo troje dece odveo i iz aviona joj poručio - nikada ih više nećeš videti.
 
"Srednja ćerka Esma me je zvala sredinom avgusta s nepozantog broja na Vajberu i plačući u roku od 10 sekundi rekla: "mama pomozi, mi mi smo u Siriji". Ja sam alarmirala i Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde, ali rekli su mi da se strpim i smirim i da će oni preduzeti potrebne mere i korake. Ja verujem da su oni nešto uradili, ali ja ne vidim rezultat tog rada", kaže Slavica Burmazović.
 
Slavica traži pomoć od države i kaže da će dok se to ne dogodi, svakog radnog dana u 12 sati biti ispred vlade. Nada se podršci sugrađana, koja je za sada izostala.
 
U ministarstvu pravde Srbije kazali su ranije da su od kolega iz Turske čak dobili informaciju da deca više nisu u toj zemlji.
 
"Poslednje informacije kojima raspolaže Ministarstvo pravde kada je u pitanju slučaj Slavice Burmazović, a koje su dobijene od strane Ministarstva pravde Turske, jeste da je njen bivši suprug napustio Tursku, da je otišao u Iran i da će biti lišen slobode na šest meseci kada bude lociran, zbog kršenja privremene mere", saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.
 
Ostaje nejasno kako je izbegao da bude lociran, kada koristi isti mobilni telefon i redovno se oglašava na društvenim mrežama - poslednju fotografiju sa Slavicinom decom objavio je prošle nedelje. U međuvremenu su sudovi u Srbiji i Turskoj doneli identične odluke - deca pripadaju majci, dok je turski sud doneo i privremenu meru.
 
Privremenom merom predviđeno je da otac ne može da napusti teritoriju Turske do donošenja odluke o zahtevu Slavice Burmazović da joj deca budu vraćena, a koji je prosleđen nadležnima u toj zemlji. Kada je sud presudio u korist majke, otac se žalio, ali je krajem maja i ta žalba odbijena. Ipak, on je podneo zahtev za revizijom presude i nakon toga mu se gubi svaki trag. U slučaj je uključeno i minstarstvo spoljih poslova u kome navode da su u stalnom kontaktu sa turskim kolegama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija