Srpski đaci iznad proseka kada je u pitanju matematika

Srpski učenici četvrtog razreda su na 27. mestu od 49 zemalja, koje su sa tim uzrastom učestvovale u Timss istraživanju koje se bavi matematičkim dostignućima.
Rezultati istraživanja su predstavljeni u Vladi Srbije. Timss istraživanje je projekat Međunarodnog udruženja za evaluaciju obrazovnih postignuća, a sprovodi se svake četiri godine. Postignuća se sprovode na dva uzrasna nivoa, u četvrtom i u osmom razredu osnovne škole, a zemlje učesnice se odlučuju koji razred će učestvovati u istraživanju. 
 
Metodolog Timss istraživanja Ivana Jakšić je predstavila podatke istraživanje rekavši da je u njemu učestvovalo 580.000 učenika, a da je 49 škola učestvovalo sa đacima četvrtog razreda. Najveća vrednost istraživanja jeste, istakla je, to što nam je pokazalo šta je to što omogućava naše dobre rezultate.  Kako je rekla, to su bili faktori kao što je socio-ekonomski status čiji su pokazatelji obrazovanje roditelja, zanimanje roditelja.  Takođe, bitno je uticalo i predškolsko obrazovanje, rana jezička i matematička pismenost. 
 
Srpski đaci se sa osvojenih 518 bodova na testu iz matematike i 525 bodova na testu iz prirodnih nauka, nalaze iznad proseka koji, kako je rekla Jakšić, iznosi 500 bodova. 
 
Prema postignućima iz matematike, Srbija se nalazi tik iza socioekonomski razvijenijih zemalja poput Kanade, Australije, Švedske, Slovenije, Nemačke, a ispred je prvog suseda Hrvatske, koja je pet mesta iza. 
 
Pol učenika, pokazao je da su dečaci bolji matematičari, ali tek neznatnom razlikom. 
 
Od školskih karakteristika, pozitivno gledanje na matematiku i samouverenje đaka je važno za bolji uspeh učenika i istraživanje je pokazalo da oni koji imaju pozitivne poglede, imaju i bolje rezultate.  Angažovanje đaka u nastavi matematike je još jedna od važnih stvari koja doprinosi boljem uspehu učenika na matematičkih testovima.  Stoga se može, zaključiti, poručila je Jakšić, da su upravo ti pozitivni faktori, oni koje treba negovati i razvijati, da bi i rezultati bili još bolji. 
 
Direktorka Instituta za pedagoška istraživanja Nikoleta Gutvajn je podsetila da je Srbija imala priliku da učestvuje četiri puta u ovom istraživanju, a da se planira njeno učešće i 2019. U poslednja dva ciklusa su, kaže ona, iz Srbije su učestvovali đaci četvrtog razreda, a za 2019. godinu se planira ispitivanje i osmih i četvrtih da bi se ispratio napredak đaka koji su sada bili ispitani kao učenici četvrtog razreda. 
  • Nervirach

    29.11.2016 16:30
    Da, ako su im roditelji radili zadatke, castili profesora... Kako to mi imamo najpametnije, sa najboljim ocenama, fakutetlije na svakom koraku... ma naj u svemu na papiru a u praksi smo dno dna u svemu.
  • a+b*c-=?/

    29.11.2016 14:53
    Treba pod hitno uvaliti druge knjige. neke sa više slika a manje matematike.
    Zatim im ispremetati sve podatke i smisliti neka konfuzna pitanja.
    A zatim to nazvati evropskim programom i tek onda ih voditi na testiranja.
    Pa nećemo valjda dozvoliti da neka tamo srpska deca budu pametnija od evropske?
    I tako se radi sa svim predmetima, uz blagoslov domaíh izdajnika koji decu školuju po inostranstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.