Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić među 100 najboljih žena arhitekata Evrope

Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić našle su se među 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od 1918. do 2018. godine, u knjizi "MoMoWo - 100 radova u 100 godina - Evropske žene u arhitekturi i dizajnu - 1918-2018".
U okviru projekta "MoMoWo - Modern Movement Women", koji realizuje šest zemalja Evropske unije - Francuska, Holandija, Italija, Slovenija, Portugalija i Španija, specijalni žiri je odabrao 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od jednog veka i svakoj dodelio određenu godinu u objavljenoj knjizi.
 
Među njima su se našle članice Akademije arhitekture Srbije - Ivanki Raspopović za Muzej savremene umetnosti dodeljena je 1965. godina, a Ljiljani Bakić za halu "Pionir" 1973. godina.
 
Knjiga je prvi put predstavljena na izložbi u Istorijskoj zgradi na Univerzitetu Oviedo u Španiji u julu ove godine, a zatim i na izložbama u Lisabonu u septembru i Grenoblu ovog meseca. Očekuju se promocije na izložbama u Amsterdamu u martu naredne godine, Ljubljani u aprilu i Torinu u junu, navedeno je u saopštenju Akademije arhitekture Srbije.
 
Ivanka Raspopović je rođena 1930. godine u Beogradu, a preminula je u junu prošle godine. Završila je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1954. godine. Profesionalni angažman započela je u građevinskom preduzeću "Rad", a veći deo radnog veka provela je u "Srbijaprojektu".
 
Najvažnije arhitektonske objekte projektovala je u saradnji s Ivanom Antićem. Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za koju su autori 1965. godine dobili "Oktobarsku nagradu", smatra se za remek-delo arhitekture socijalističkog modernizma u Jugoslaviji. Pored zgrade MSU, s Antićem je projektovala i Muzej "21. oktobar" u Kragujevcu.
 
Ljiljana Bakić, ženska je strana čuvenog arhitektonskog dua "Bakić & Bakić". Što samostalno, što u saradnji sa svojim mužem Dragoljubom Bakićem, projektovala i realizovala veliki broj objekata u Beogradu, drugim gradovima Srbije, ali i u inostranstvu. Radila je u "Energoprojektu", kao i njen suprug.
 
Njihovo najpoznatije delo je sportska dvorana "Pionir", a uz nju i ledena dvorana "Pionir". Ova dva objekta predstavljaju arhitektonske ikone post-modernističkog Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Kreativni tim "Bakić&Bakić" poznat je i po dva velika stambena naselja u Beogradu: Nova Galenika u Zemunu i Višnjička Banja. Nažalost, planirani sadržaji nisu nikada izvedeni u potpunosti – ni stanovi, ali ni centralne i prateće funkcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.