Mora li dete da ima saglasnost za prelazak granice?

Slučaj Slavice Burmazović čiji suprug je pre godinu i po dana oteo i odveo njihovu decu u Tursku, otvorio je pitanje da li je potrebna pisana saglasnost roditelja za dete koje putuje van Srbiji, pogotovo ako putuje samo ili sa jednim roditeljem.
Kako piše "B92", zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnost ne postoji, ali overen papir uliva sigurnost.
 
Dete koje izlazi iz Srbije sa jednim roditeljem ili pratiocem mora da ima biometrijski pasoš, dok pisana saglasnost nije obavezna. Angelina Radulović iz Udruženja "Roditelj" s vađenjem potvrde ima bogato iskustvo, te roditeljima preporučuje da overen papir uvek imaju pri ruci.
 
"Ako se vodite zdravim razumom, razmišljate da bi ipak bilo bolje da takvu vrstu potvrde imate. Ja lično kad sam negde išla i suprug smo imali potvrdu, ali s druge strane nije se desilo da mi neko traži. Tako da jeste situacija malo čudna ali u kontekstu toga da mogu da se dese zloupotrebe kako samih roditelja tako i trećih lica koji nije roditelj zašto ne rešiti, a onda zašto ne poštovati zakon", navela je ona. 
 
Za razliku od roditelja Ministarstvo unutrašnjih poslova nema dilemu. Na sajtu u rubrici "Najčešća pitanja", na temu "Putovanje maloletnih lica preko granice", navedeno je da ne postoji zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnosti roditelja, za dete koje poseduje biometrijski pasoš. Međutim, postoje neki izuzeci. 
 
Pisanu saglasnot nakon prelaska granice može zatražiti država u koju se putuje ili preko čije teritorije se prelazi, zato u MUP-u preporučuju da roditelji pre polaska na put prvo provere šta je sve od papira potrebno u diplomatskim predstavništvima zemlje u koju putuju.
  • Mica

    26.03.2018 22:22
    Zdravo, interesuje me da li je potrebna potvrda o potpisu jednog od roditelja ako je vanbracna zajednica bila u pitanju a roditelji su se razisli?
    Jer tu nema razvoda, niti sudske odluke kod koga je dijete.
  • Maja

    10.07.2017 19:51
    Saglasnist
    Da li je potrebna saglasnost roditelja ako se dete vraca sa mora sa prijateljima odnosno ulazi u Srbiju sa njima? A otputovalo je sa roditeljima!
  • @Deja

    03.12.2016 23:35
    Ako su roditelji u braku ili razvedeni s dele starateljstvo obojr potpisuju saglasnost za pasos
    Samo u slucaju kada samo jedan roditelj ima puno starsteljstvo potpis drugog nije potreban

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija