Uskoro kontakt centar za podršku bezbednosti dece i prijavljivanje neprikladnih sadržaja

Kontakt centar za upravljanje incidentima i pružanje podrške informacionoj bezbednosti i bezbednosti dece na internetu kome će moći da se prijave štetni, neprimereni i opasni sadržaji počeće sa radom od februara.
Projekat sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa kompanijom Aseco SEE, a reč je o prvom projektu te vrste u Srbiji, koji podrazumeva saradnju velikog broja institucija, koje će kroz portal, društvene mreže i putem kol centra, obrađivati pitanja, prijave i žalbe građana iz oblasti bezbednosti dece na internetu.
 
Državna sekretarka u tom Ministarstvu Tatjana Matić ukazala je da je osnivanje nacionalnog kontakt centra, pokrenuto na osnovu Uredbe za bezbednost dece na internetu, koja nalaže prevenciju i edukaciju iz ove oblasti, kao i osnivanje centra za prijavljivanje svih vrsta zloupotreba interneta. "Kontakt centar omogućiće roditeljima, nastavnicima, ali i svim drugim građanima, kao i samoj deci, kada posumnjaju da su bezbednost ili prava deteta na internetu ugrožena, da prijave takav slučaj ili sumnju, ali i da se informišu o potencijalnim opasnostima na internetu", rekla je Matić.
 
Kako je istakla, digitalizacija ulazi u sve pore društva i živimo u vremenu u kome su digitalne veštine neophodne. Ona je dodala da se beleži i porast zloupotreba budući da je oko 25 odsto roditelja navelo da je njihovo dete na neki način bilo žrtva, te da je i roditeljima i nastavnicima veoma teško da se izbore sa ovim problemom.
 
Matić je ukazala da je važno da se deluje preventivno i da će stručne službe kada kontakt centar počne sa radom, sarađivati i slučajeve u zavisnosti od težine prosleđivati dalje nadležnim organima. Za pokretanje ovog centra, kako je rekla, ove godine izdvojeno je 15 miliona dinara, prevashodno za uspostavljanje softvera i linije, a kako važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, neće biti angažovani novi radnici u tom centru već će pri svakom ministarstvu i institucijama to raditi ljudi u stručnim službama, koji su već upućeni u taj posao.
  • пола виагре

    05.12.2016 17:46
    "...kada posumnjaju da su bezbednost ili prava deteta na internetu ugrožena...". Ово се само односи на интернет, виртуелни живот? А шта ћемо са правима у стварном животу? Шта с тим што данас деца живе у моралној и материјалној неимаштини, када им родитељи немају за књиге, ужину, патике, храну, грејање, хигијену? Када ће то почети да се примењује и на розе ТВ станице? Разголићене силиконске дропље без мозга циче и урличу, са тетовираним обрвама и налакираним канџама од 5 цм(питам се како бришу гузицу). Када ће од тога да се деца бране? Интернет је проблем, а у стварном животу слободно шета гомила манијака који нас све заједно свакодневно спутавају и понижавају на сваком кораку.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija