Vlada daje desetine miliona za renoviranje vila na Dedinju i Oplencu

Srbija će u naredne tri godine uložiti blizu 50 miliona dinara u vilu u kojoj je do smrti u nehumanim uslovima živela Titova udovica Jovanka Broz.

Posle renoviranja taj objekat će biti korišćen za reprezentativne potrebe države i njenih funkcionera. Iz budžeta je određen novac i za renoviranje vile "Mir" i dva velelepna državna objekta na Oplencu.

Duže od 30 godina Jovanka Broz živela je na Dedinju i mada je sve pod zaštitom države, poslednju deceniju vila je bila potpuno ruinirana.

Država je tek posle tri godine, posle smrti Titove udovice odlučila da u taj objekat uloži ozbiljan novac. U predlogu zakona o budžetu stoji da će u 2017. godini biti izdvojeno 13,5 miliona dinara u rekonstrukciju vile Jovanke Broz, a da će 2018. i 2019. u tu svrhu biti odvojeno ukupno 34 miliona dinara. To će biti i prvo ozbiljno renoviranje nakon 1961. godine.

Jedno od najreprezentativnijih državnih zdanja vila "Mir", čiji je poslednji stanovnik bio bivši predsednik Slobodan Milošević, takođe bi trebalo da dobije novi izgled. U naredne tri godine biće rekonstruisana i u nju će biti uložena 73,2 miliona dinara. Na renoviranje tog objekta će u 2017. biti izdvojeno 12 miliona, a 2018. dinara i 2019. 51,2 miliona. Pitanje je da li će to biti dovoljno da se obave svi neophodni radovi. Radi se o objektu čija je površina oko 3.000 kvadrata, a u sklopu kompleksa nalaze se još i lovačka kuća, biljarnica i amfitetar.

Vila "Mir" je sagrađana 1979. za Josipa Broza Tita i trebalo je da bude njegova "intimna rezidencija", ali se on u nju nikad nije uselio jer je ubrzo po završetku radova umro. Tu se 20 godina kasnije sa porodicom useljava Slobodan Milošević, ali nakon njegovog odlaska u Hag ona ostaje prazna.

  • Sremac

    08.12.2016 10:08
    Kakav talog od ljudi! Drzali je u nehumanim uslovima da bi sto pre zena umrla da bi se dokopali vile.

    Narode kako vam jos uvek nije jasno ko je na vlasti!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.