Stranke dobijaju povišicu, naprednjacima najveći deo kolača

Za redovno finansiranje političkih stranaka naredne godine Vlada je u predlogu republičkog budžeta predvidela 962 miliona dinara, što je 91 milion više nego prošle godine.

Mesečno će se tako na račun parlamentarnih stranaka slivati oko 80,2 miliona dinara državnih para, u odnosu na ovogodišnjih 67 miliona.

Iznos novca rezervisanog u kasi Ministarstva finansija za političke partije mogao bi da bude znatno veći ukoliko bi pala odluka o izlasku na vanredne parlamentarne izbore.

U tom slučaju, za kampanju bi strankama moralo da bude obezbeđeno još oko 800 miliona dinara, kao i oko 50 miliona za štampanje glasačkih listića. Sredstva za redovan rad strankama se sada dodeljuju na osnovu rezultata na poslednjim izborima, pa će najveći deo i naredne godine pripasti naprednjacima.

Stranke sa njihove izborne liste ove godine dobijale su ukupno oko 32 miliona dinara mesečno. Sledeći po veličini budžetskog "zalogaja" su socijalisti, koji trenutno dobijaju oko osam miliona dinara svakog meseca. Za redovno finansiranje radikalima pripada oko 6,5 miliona mesečno, a pokretu "Dosta je bilo" i demokratama milion manje. Dveri i DSS dele nešto manje od pet miliona, kao i Tadićev SDS i LDP, koji su na poslednjim izborima nastupili zajedno.

Predsednički izbori naredne godine koštaće, ne računajući troškove kampanje, oko 1,3 milijarde dinara, o čemu opširnije OVDE.

  • Mile

    09.12.2016 09:49
    Samo napredno, svakim danom i u svakom pogledu, do kraja. Već će se nači neko da ugasi svetlo.
  • грађанин

    08.12.2016 20:33
    850 милиона вам .... ....... Гладан народ да плаћа ваше промовисање.
  • Read me

    08.12.2016 19:47
    Političko udruživanja tipa stranke sme da postoji u Srbiji samo 3 meseca pre izbora i najviše 30 dana posle održanih izbora. Za to vreme će dobijati novac. A sve u svrhu izborne volje građana i udruživanja radi ostvarivanja iste.
    Posle tog perioda po sili zakona se političke stranke ukidaju, rasformiraju. Blokiraju im se računi.
    Ne mogu koristiti politički uticaj u javnim preduzećima. Ne mogu manipulisati novcem i uticajima.
    Ne mogu vršiti pritisak na pravosuđe, policiju i vojsku.
    Jednostavno, u periodu između izbora postoje samo izabrani kandidati i nikakvi drugi instrumenti političke vlasti. Izbori se i održavaju da se vlast i volja naroda prenese na određenu izabranu grupu ljudi.
    Stranke su u međuvremenu potpuno nepotrebne i štetne.
    Tako će jednog dana da bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija