Više od 100.000 građana traži uvođenje pomoći za treće dete

Više od 100.000 građana potpisalo je peticiju kojom od države zahtevaju da obezbedi pomoć majkama sa troje dece.
Peticiju je pokrenulo Udruženje "Majke sa troje dece", a glavni cilj im je da predlog pomoći za treće dete, koji se navodi u Nacrtu Građanskog zakonika, zaživi i u realnosti. Podsetimo da se ovaj predlog pominje već pet godina, a da konkretni koraci ka njegovom primenjivanju nisu ostvareni. 
 
Kako kažu u ovom udruženju za 021.rs peticijom su poručili da veliki broj roditelja i građana smatra da je krajnje vreme da se učini nešto kako bi životi dece bili sigurniji. 
 
"Kako je peticija odmicala sve je više bilo jakih i hrabrih majki koje su se po celoj Srbiji pokrenule u skupljanju potpisa. Pomoglo nam je i dosta udruženja, firmi, javnih ličnosti, ali borba još nije gotova. Ono što smo dokazali definitivno je da kada se ujedinimo možemo da uradimo i više od očekivanog. Umesto 30.000 potpisa, mi smo sakupili 103.000. Mislimo da je to sasvim dovoljno da država počne ozbiljno da razmatra usvajanje pomoći za treće dete. Nadamo se da će se ostvariti predlog naknade za treće dete iz Demografskog fonda do punoletstva, i da će vlast ubuduće poslušati i saslušati roditelje, jer je sve više socijalno ugroženih", navode u ovom udruženju.
 
Podsetimo da je naš portal i ranije pisao o pomoći za treće. Tada su u ovom Udruženju naveli da se pomoć za treće pominje samo u predizbornim kampanja, te da neće dozvoliti da nacrt bude ponovo bačen u zapećak srpske politike.
 
"Ovaj predlog postaje aktuelan kad god su u pitanju neki izbori. Ova priča se obavezno provlači kroz medije samo u tim situacijama. To nije dobro i zbog toga smo pokrenuli inicijativu koju smo prosledili Vladi Srbije. Iza nas je sada dosta ljudi koji su nas podržali i mislim da bi trebalo da se nešto uradi po tom pitanju. Mi ne tražimo platu kako obično bude protumačeno, nego tražimo pomoć, jer nam to znači. Ako ništa drugo onda dajte svakom detetu dečiji dotatak", rečeno je 021.rs.
 
Političari su nekoliko puta najavljivali da će ovaj predlog biti usvojen. Poslednje je važilo za leto ove godine, što je odavno prošlo. Jedini pomak koji je načinjen jeste najavljeno osnivanje Demografskog saveta na čijem će čelu biti premijer Aleksandar Vučić. Prema rečima ministarke Slavice Đukić Dejanović, savet bi trebalo da bude faktor ubrzanja aktivnosti koje bi olakšale položaj roditelja i koje bi podstakle rađanje.
 
U Nacrtu Građanskog zakonika stoji da bi se pomoć za majke sa troje dece finansirala polovinom iz budžeta, a polovinom iz donacija. Prema proračunima predlagača, to bi državu godišnje koštalo oko pet i po milijardi dinara. U javnosti se često spekulisalo o tome da će pomoć iznositi oko 20.000 dinara mesečno dok dete ne napuni 18 godina. Međutim, roditelji ističu da im nije bitna visina naknade, nego da ona postoji i bude konstantna.
 
Podsetimo da je Srbija prošle godine imala najveći zabeležen negativni prirodni priraštaj u poslednjih 70 godina - za godinu dana izgubila je više od 38.000 stanovnika, ne računajući emigracije iz zemlje. U poslednjih 25 godina prirodnim putem Srbija je izgubila 626.000 stanovnika, koliko iznosi broj celokupne populacije Crne Gore, o čemu više možete čitati OVDE.
 
Iako prema Porodičnom zakonu majke i deca u Srbiji uživaju posebnu zaštitu države, činjenica je da se i oni, kao i ostatak stanovništva nalaze u teškom položaju. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je svaki četvrti stanovnik ove zemlje izložen riziku od siromaštva, po čemu smo prvi u Evropi.
 
Međutim, da je primena ovog zakona moguća, barem delimično, pokazuje i Autonomna Pokrajina Vojvodina, koja izdvaja 12.000 dinara za svako treće dete do njegove druge godine. 
  • Dragana

    26.02.2017 23:04
    Svaka zena koja ima troje i vise dece u srbiji je diskriminisana i od drusta i od drzave.
  • Alexandra

    03.02.2017 13:35
    Ovoj alex pisem
    Kad ti budes imala 39 godina 20 godina staza 9 meseci i troje dece kao ja onda mozes nesto da kazes na moj racun,posto nas sa troje dece "globalno klasifikujes"sram te bilo.za kog si cula skoro da ima toliki staz sa toliko godina i dece a?nego vi sto necete da radate ,nece ni da cuvate ono sto rodite,i ne zelite nikakve obaveze u zivotu.pitace vas starost gde vam prosla mladost.pri tome decu cuvamo muz ,ja i vrtic u posebnim situacijama kad je dete bolesno utrci moja majka.sram vas bilo takve kom.kad odvalite.
  • Prosta računica

    12.12.2016 13:58
    Averel
    Treba dati svakom detetu dečiji dodatak, a dete od tih para da kupuje knjige, plaća pokaznu kartu, školski dinar, tašnu sveske i pribor, opremu za fizičko, jer se bez toga NE MOŽE ŠKOLOVATI.
    Takodje od dečijeg dodatka da kupuje potrebne lekove i plaća preglede kod lekara.
    U Srbiji državno školstvo i zdravstvo NIJE BESPLATNO.
    Interesantno je da privatne srednje škole nisu mnogo skuplje od državnih, a i lečenje takodje, imajući u vidu da se plaćaju obavezni doprinosi za zdrav stvo 12,5 % na neto platu.Kada se oni ne bi plaćali, mogli bi za taj novac da se lečimo privatno u razumnim rokovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.