Pomoć za treće dete i posle pet godina samo predlog

Predlog pomoći za treće dete u okviru Građanskog zakonika pominje se punih pet godina, a sve je i dalje mrtvo slovo na papiru.
I dok je slovo mrtvo činjenica je da se Srbija svake godina smanjuje za skoro 35.000 osoba. Takvim tempom, Srbija će kroz pet godina imati manje od sedam miliona stanovnika.
 
Ovoga su svesni i nadležni zbog čega se usvajaju socijalne politike koje bi trebalo da poprave negativnu sliku prirodnog priraštaja. U tom pravcu ide i predlog u Prednacrtu Građanskog zakonika da se osnivanje Demografskog fonda za treće dete u Srbiji obezbedi finansijska pomoć do napunjene 18. godine.
 
Zabrinajvajuće je to da je on poslednji put bio aktuelan tokom izborne kampanje, kada je najavljeno da će biti usvojen na leto. Potpredsednica Udruženja "Majke sa troje dece" Ksenija Pavlović kaže za 021.rs da se zima približila, a da je nacrt ponovo bačen u zapećak srpske politike.
 
"Ovaj predlog postaje aktuelan kad god su u pitanju neki izbori. Ova priča se obavezno provlači kroz medije samo u tim situacijama. To nije dobro i zbog toga smo pokrenuli inicijativu koju smo prosledili Vladi Srbije. Iza nas je sada dosta ljudi koji su nas podržali i mislim da bi trebalo da se nešto uradi po tom pitanju. Mi ne tražimo platu kako obično bude protumačeno, nego tražimo pomoć, jer nam to znači. Ako ništa drugo onda dajte svakom detetu dečiji dotatak", priča ona za Novosadski informativni portal.
 
Osim trenutne pomoći za roditelje, ovakav predlog bi uticao i demografsku sliku Srbiju. Tačnije, pomaganje proširene reprodukcije dovelo bi so optimalnog nataliteta, a podstakla bi rađanje prvog i drugog deteta.
 
Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže za 021 da je formiranje Demografskog saveta u Vladi bitno kako bi se ubrzalo donošenje predloga. Prema njenim rečima, tekst zakonika bi trebalo da bude potpuno formiran do kraja ove godine.
 
"Sledi još jedna procedura kroz skupštinu, tokom koje će odbori moći još jednom da prikupe mišljenja kompetentnih pojedinaca i institucija na tu temu. Ono što jeste važno, Demografski savet pri Vladi treba da se formira i da bude faktor ubrzanja svih ovih aktivnosti", kaže Đukić Dejanović.
 
Sa predstavljanjem ovog predloga i nagađanjem suma (pomoć od 20.000 dinara) koje su u startu demantovane, deo javnosti stvorio je mišljenje da se radi o plati za majke. Sve organizacije koje se bave tim pitanjem smatraju da je ovaj stav pogrešan i ukazuju na diskriminaciju kada se kaže da ne bi trebalo da rađaju ukoliko ne mogu da izdržavaju decu. Pritom, odgovornost se uglavnom prebacuje na ženskog roditelja.
 
Na taj problem, na osnovu ličnog iskustva, ukazuje i majka sa troje dece Svetlana Vujić.
 
"Mi decu rađamo iz ljubavi, a ne iz proračunosti. I zaista, kada vas je u kući više, tu ljubavi ne manjka, deca su naučena da dele, prosto ne postoji sebičnosti. Problemi koji nastaju su uvek novčane prirode. Sve i da ta pomoć bude veća, kada podelite na jednake delove od nje niko ne bi mogao da živi. U tom smislu potrebno je menjati dosta toga, od stava okoline prema majkama, pa do politike u širem smislu, od zdravstvene do školstva", kaže Svetlana za 021.
 
U Srbiji ima oko 100.000 roditelja sa troje dece, a oko 60 odsto te dece je već punoletno. Pitanje koje se najčešće postavlja, kada se pomene predlog pomoći za treće dete, jeste: "A koliko će to da košta?"
 
Predlagači pomoći tvrde da to neće biti veliki izdatak, jer će se Demografski fond finansirati delom od države, a delom od donacija. Prema nekim proračunima, ovakav vid pomoći bi državu koštao oko pet i po milijardi dinara godišnje.
 
Inače, ovim pitanjem se nisu bavili samo nadležni, nego i naučnici koji su utvrdili da rađanje trećeg deteta ima mnogobrojne prednosti. One su najčešćešće psihološke prirode. Naime, porodice sa troje dece imaju veću mogućnost uspostavljanja psihološke ravnoteže, između dece postoji smanjen osećaj egoizma, a deca su uspešnija i samouverenija. 
 
Bitna pomoć u teškim vremenima
 
Ksenija Pavlović ističe da roditeljstvo na srpski način, dakle u teškim egzistencijalnim uslovima, predstavlja veliki izazov bez obzira na broj dece. Trenutne pomoći koje roditelji primaju nisu dovoljne.
 
"Od jedne plate se jako teško živi, ako ste podstanar stanje je duplo lošije. Roditeljski dodatak koji daju država i pokrajina prosto nisu dovoljni za normalan život. Pritom, pomoć traje samo dve godine i postavlja se pitanje šta onda? Kada se suočite sa svakodnevnom diskriminacijom i pogledima, onda se stvarno zapitate da li je jedino rešenje da odete ili da ostanete i da se borite, ali kako. Na kraju je sve na političarima, a oni treba da budu svesni da zastupaju narod i da su tu zbog njega", navodi Pavlović.
 
Da je ovakva pomoć značajna ukazuje i Đukić Dejanović. U vremenima egzistencijalne nesigurnosti sredstva koja bi bila upućena trećem detetu olakšala bi situaciju celoj porodici. To bi motivisalo i mlade da lakše stupe u bračne odnose, jer bi znali da iza porodice stoji država.
 
"Pomoć roditeljima sa troje dece i sa većim brojem dece, u društvu u kojem je ekonomska situacija takva da se porodice veoma često bore sa egzistencijalnim preživljavanjem je više nego dragocena. Naša zemlja je već pokazala značajno razumevanje, a to će i nastaviti kroz donošenje zakonskih akata. To je praktično ekonomska intervencija da se obezbedi bolji život članovima porodice", zaključuje Đukić Dejanović.
 
Primena moguća
 
Da član Porodičnog zakona u kom stoji da majke i deca uživaju posebnu zaštitu države nije samo prazna priča pokazala je Autonomna Pokrajina Vojvodina. Ujedno, njihova politika da svako treće dete pomažu sa 12.000 dinara mesečno do napunjene druge godine, svedoči da ideja iz Građanskog zakonika može da zaživi makar i delimično.
 
Nasuprot tome, dugačke procedure donošenja ovakve odluke, konsultovanje sa stručnjacima, određivanje visine novčane pomoći, ali i česta stavljanja po strani ukazuju na to da će, po svemu sudeći, roditelji morati još dugo da se bore kako bi stvorili bolje uslove za svoju decu.
 
Pisanje ovog teksta pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržavajući projekat Radija 021 "Bebe ne donose rode". Sadržaj teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

Ostalo iz kategorije Projekti - Bebe ne donose rode