Deca pogođena bedom u Srbiji

U riziku od siromaštva u Srbiji živi 30 odsto dece, dok 12 odsto (svako osmo) živi u porodicama koje jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Kako piše "Blic", Srbija je jedna od zemalja sa najvećim stepenom nejednakosti između najbogatijih i najsiromašnijih. Četvrtina populacije živi ispod proseka prosečnog stanovništva. Dok je 30 odsto dece u Srbiji u riziku od siromaštva, u Evropi je taj procenat znatno manji i iznosi 19.
 
"Decu siromaštvo više i dramatičnije pogađa. Pre rođenja mnogi faktori utiču na biološki razvoj deteta, odnosno to kakvu je majka imala ishranu, negu, uslove života. Spoljni faktori poput onih da li dete ima da jede, da li mu je toplo, da li roditelji stimulišu razvoj i tako pozitivno utiču na razvoj mozga. Deca koja rastu u siromaštvu već posle prve godine života imaju kognitivni gubitak, odnosno njihov mozak se nije razvio u meri u kojoj je bio definisan potencijal na rođenju", objašnjava specijalista za praćenje prava deteta u UNICEF Srbija Aleksandra Jović.
 
Prema njenim rečima potrebno je finansijski pomoći stanovništvo kako bi se negativne posledice siromaštva ublažile.
 
Veliki problem predstavlja to što 12 odsto dece živi na rubu egzistencije, dok skoro 60 procenata porodica ne koristi novčanu pomoć iako na to ima pravo. Četvrtina dece u Srbiji prima dečiji dodatak.
 
  • MAMA

    11.12.2016 15:49
    Ja svu moju decu jednako volim i ne želim da ih iko diskriminiše i izdvaja.
    Svakom detetu treba dati jednak iznos dečijeg dodatka, a ne samo najmladjem od moje troje.
    Neka podele, kao i sve u životu.
    Porodica sa više dece dobiće više dečijih dodataka, što znači ukupno više para od porodice sa manje dece.
  • milica

    11.12.2016 10:21
    Slazem se sa komentarom da se u ovim uslovima treba pomagati svoj deci a ne samo trece dete i to cuj do P U N O L ET S T V A a prvo i drugo nisu vazna
  • boba

    11.12.2016 08:45
    Na ovom portalu u drugom tekstu citam da se trazi podsticaj za trece dete.Pa,sada uporedite ovaj tekst i onaj o podsticaju za trece dete.Opet je moj zakljucak da se treba misliti o svoj deci,a ne samo o podsticaju za trece dete.Prvo i drugo Vam nisu vazni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija