VIDEO: Vojska i policija političarima - Dozovite se pameti, da ne završite u kontejneru

Pripadnici Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije (PSS) održali su danas ispred zgrade Vlade u Beogradu protest sa koga su predstavnicima vlasti poručili da ozbiljno shvate njihove zahteve za povećanje plata, i ukazali na mnoge nepravilnosti koje se dešavaju.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović poručio je Vladi da će ih "stići pravda i istina", zato što nemaju vremena za svoju vojsku i policiju i da "treba da se dozovu pameti". "Pripremamo vam nove akcije. Ne budete li se dozvali pameti da razgovarate sa ljudima koji su decenijama branili državu i narod, ne budete li slušali glas naroda, znate kako posle ide", upozorio je on.

Mijailović je najavio nove aktivnosti dva sindikata, među kojima će biti "novo iznenađenje" za Vladu i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, koji će "ostaviti jak utisak kakva su nam policija, vojska i država". "Oni pričaju kako nema novca. Imaju jedan slogan koji nam šalju - morate da štedite", istakao je Mihajlović i zapitao kako to državni sekretari u MUP-u imaju platu od 180.000 dinara, "plus skupoceno vozilo i razne druge benefite".

Prema njegovim rečima, u MUP-u se ne poštuje profesionalizam, nego se samo traži lojalnost, pa su tako šoferi napredovali do načelnika odeljenja, a neki od lidera sindikata za kratko vreme od čina vodnika do potpukovnika.

Mijalilović je upozorio i na pretnje koje su zaposleni u MUP-u dobijali ukoliko odu na današnji protest, i poručio da takvi oblici represije i zastrašivanja neće uspeti. "Evo, ja sad kažem, ima nas 230. Što onda niste pustili ljude da dođu, zašto ste preko vaših političkih komentara stalno pretili ljudima", zapitao je Mijailović.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić zatražio je od predstavnika Vlade da se "dozovu pameti" i da razgovaraju sa sindikatima, a ministra odbrane Zorana Đorđevića je optužio da na sastancima ima samo monolog, a nije otvoren za dijalog. "Vidite šta Evropa radi svojim korpumpranim političarima - vezuje ih za bandere i ubacuje u kontejnere", naglasio je Antić i poručio predstavnicima vlasti da se ne iznenade ako jednog dana završe u kontejneru.

On je ocenio da su se vojnici pretvorili u majstore, jer "ceo dan ne ispuštaju trimer (za šišanje trave) u kasarnama", a civilna lica i majstori se šalju u Kopnenu zonu bezbednosti, bez dinara naknade za to.

Govoreći o zahtevima za povećanje plata, Antić je objasnio da to nije traženo da bi se oduzelo od građana, "nego od onih koji isisavaju novac iz budžeta" i stavljaju ga na račune privatnih firmi.

Na protestu su govorili i predstavnik Udruženih sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tarabić i predstavnik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot.

Protest, koji je obezbeđivao veliki broj policajaca u civilu, i manje njih u uniformi, protekao je bez incidenata, a učesnici su se posle u miru razišli.

Protestujte koliko hoćete, para nema

"Neka protestuju koliko hoće, neka prete kontejnerima, bacanjem u reku, ali para nema više od onog što smo podelili", poručio je premijer Aleksandar Vučić na pretnje vojnog i policijskog sindikata.

Vučić je rekao da su ti što sada protestuju mogli da biraju povećanje plate od pet odsto ili jednokratnu isplatu od 20 ili 30 hiljada dinara, ali su hteli i jedno i drugo, što, dodao je, nije moguće.

"Dobili su pet odsto povećanje plata, ako vi sa N1 imate da im isplatite, ako Amerikanci imaju, odlično. U sredu su razgovarali s ministrom i nisu se dogovorili. Sada mogu da prete vezivanjem, bacanjem u reku, kontejnerima, ali tih para nema, pet odsto je više nego prošle godine", rekao je Vučić, primetivši da mu nije sasvim jasno zašto su se sada unervozili, a zatim dodao, "verovatno ima neki politički razlog".

"Ja, naprotiv, neću da popuštam", dodao je, moje je da čuvam novčanik građana Srbije i "ako im se ne sviđa neka izađu iz javne uprave i rade šta god da zarade više, "s tim nemam nikakav problem".

MUP i Ministarstvo odbrane: Protest nije rešenje

Protest Policijskog sindikata Srbije i Vojnog sindikata Srbije nije način za rešavanje problema i izazova sa kojima se kao društvo i država suočavamo, poručili su danas u zajedničkom saopštenju MUP i Ministarstvo odbrane, ističući da će se rešenja tražiti u razgovorima i uzajamnom razumevanju.

U saopštenju se navodi da protest nije način za rešavanje problema pogotovo kada je država našla način da poveća zarade u policiji i vojsci za pet odsto, da ih modernizuje i opremi.

Iz MUP-a i Ministarstva odbrane ističu da će se rešenja za sve probleme i dalje tražiti u razgovorima i uzajamnom razumevanju usklađenom sa realnošću, što podržava i većina pripadnika vojske i policije.

"Važno je da se prilikom svakog protesta u potpunosti poštuju Ustav i zakoni Srbije. To danas što smo mogli da vidimo iz nastupa pojedinih sindikalnih vođa, nažalost nije bio slučaj", poručeno je u saopštenju.

  • Pera

    13.12.2016 00:08
    Kaze nema para
    A za izbore svake godine ima?!
  • Milkica

    12.12.2016 16:41
    Nista za njih
    Za vojsku ne znam, ali za korumpiranu i bahatu policiju ni dinar.
  • Vojvosadjan

    12.12.2016 10:42
    Kazu da je definicija posla milicije da cuva narod, u komunistickim uredjenjima i diktaturama. Za policiju kazu da je sila koja cuva drzavni aparat i politicku ˝elitu˝ uglavnom u kapitalistickim demokratija... Koliko je ovaj bogomdani covek sa dijagnozom neupucen i neuk to sve govori. Obice mu se izgleda o glavu vrlo ubrzo. Cak je i Sloba znao u koju ˝firmu˝ treba da se ulaze najvise dok je iz svih ostalih redom isisavao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.