Poslodavci duguju 278 milijardi dinara za doprinose

Srpski poslodavci radnicima za neplaćene penzijske doprinose duguju ukupno 278,9 milijardi dinara.
Za toliko je, po računici Poreske uprave Srbije, ukupno zakinut Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Od toga je četvrtina, čak 69 milijardi dinara, nenaplativa. Istovremeno, da bi 1,7 miliona penzionera dobilo svoja zaslužena primanja, iz budžeta je prošle godine Fondu PIO prosleđeno 210 milijardi dinara. 
 
Državna revizorska institucija ove godine pročešljala je prošlogodišnje poslovne knjige Fonda PIO. Prema izveštajima poreznika, vidi se da poslodavci na ime glavnice duguju 133 milijarde, dok je ostalo kamata. Najveći deo potraživanja je iz davnih dana, dok je minus od 13,5 milijardi nastao od marta 2014. godine. Iako nelogično, ali poreznici su digli ruke od čak 59 odsto skorašnjeg duga. Toliko smatraju nenaplativim. 
 
"Bojim se da je učešće nenaplativih mnogo veće. Kada su ranije izlazili sa podacima, svega je 10 do 20 odsto starih dugova bilo naplativo. Ukoliko mogu da naplate čak 75 odsto ukupnih potraživanja, onda je stanje u Fondu PIO bilo nešto bolje", kaže za Novosti profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.
 
On smatra da je uzrok nagomilanih potraživanja niska finansijska disciplina. Tolerišu se preduzeća, preduzetnici, pa i država koja svoje zakonske obaveze ne izmiruje u zakonskim rokovima.
 
"Takva situacija je u uređenim tržišnim privredama nezamisliva. Zato su se i nagomilali dugovi. U tržišnim privredama odmah se pokreće postupak, preti stečajem i likvidacijom. I u toj situaciji se ne preduzimaju novi rizici, ne zapošljavaju novi ljudi. To je karakteristično za socijalističke privrede, meko budžetsko ograničenje, pa se troši više nego što se zaradi. Poslodavci kod nas godinama ne plaćaju obaveze, pa država nešto otpiše, nešto poveže", dodaje Arsić.
 
Da su poreznici bili ažurniji u naplati doprinosa, ne znači da bi Fond PIO živeo sa manjim dotacijama iz budžeta. Plan državne kase za 2017. godinu predviđa da se isplata penzija "pomogne" sa 201 milijardom dinara.
 
"Ne mora da znači da bi efikasnija Poreska uprava značila bolje stanje Fonda. Da postoji finansijska disciplina, većina tih firmi ne bi ni postojala. Verovatno bi brže propale", zaključuje Arsić.
 
Državni revizori utvrdili su i da Fond nije uredno vodio svoja potraživanja. Između ostalog, 19,8 miliona dinara duguju im sami penzioneri. Toliko su njihova konačna rešenja "lakša" od privremenih po osnovu kojih su im isplaćivali penzije. Revizori im preporučuju da promene zakon i da ne rade dva rešenja kako bi se izbegla bilo kakva dugovanja.
  • Neko iz šačice ...

    14.12.2016 10:24
    ... slučajnih prolaznika (ulicama Srbistana)
    A šta da radimo sa poslodavcima koji su DUŽNI svojim robovima (radnicima) - šta da rade isti koji nisu ni PRIJAVLJENI !?
  • J Dragan

    14.12.2016 09:21
    Ah taj ZOP...
    [Poslodavci duguju 278 milijardi dinara za doprinose..]
    - Danke Dinkic !!
    - Dok je ZOP bio "ziv", nijedna isplata LD-a nije mogla da se izvrsi sve dok se ne plate porezi i doprinosi. Oni su bili drugi po prioritetu isplata (prva su bila pravosnazna sudska resenja za naplatu potrazivanja). Sve ostalo je bilo "trece".
  • PREDUZETNIK

    13.12.2016 23:49
    Sve ste u pravu.Ja bih samo dodao da je FOND PIO privatnih delatnosti bi PUN, pre nego što je pripojen PRAZNOM PIO FONDU državnih delatnosti.
    Mali privatnici na taj način platili su "povezivanje radnog staža" jednog dela državnih uposlenika i isfinansirali njihove penzije.
    Krajnje je vreme da to neko javno kaže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.