Političari uredno platili 1,5 miliona zbog prekršaja

Prekršajni sudovi u Srbiji tokom ove godine izrekli su na osnovu prijava koje je protiv državnih funkcionera podnela Agencija za borbu protiv korupcije 47 osuđujućih presuda, na osnovu kojih su ovi uplatili oko milion i po dinara kazne.
Najviše prekršaja odnosi se na neblagovremeno prijavljivanje imovine, ali i zbog toga što od Agencije nisu tražili saglasnost za obavljanje još neke funkcije.
 
Prema dostupnim podacima, političari i direktori državnih preduzeća, međutim, ove godine su više vodili računa o svojim obavezama, s obzirom na to da je prošle godine presuda bilo duplo više, a od kazni naplaćeno nešto više od 2,5 miliona dinara. Gotovo identični podaci su zabeleženi i 2014. godine.
 
Od početka godine, pa do 21. decembra 2016, sudovi su izrekli 29 opomena, u jednom slučaju je doneta oslobađajuća presuda, dok je jedan zahtev odbačen. Takođe, jedan postupak je obustavljen, 20 slučajeva je zastarelo, dok je njih šest u prekidu, pošto oni protiv kojih su podnete prijave trenutno nisu dostupni.
 
U februaru ove godine, bivši gradonačelnik Beograda platio je kaznu od 60.000 dinara jer je 2010. godine isplaćivao pomoć najugroženijim penzionerima i povećavao plate vaspitačima, a na osnovu prijave koju je protiv njega i njegovih saradnika podnela Državna revizorska institucija. Nekadašnji prvi čovek srpske prestonice izjavio je da je kaznu platio, ali da i "dalje smatra da su sve što što su uradili bilo ispravno".
 
Prema rečima Aleksandra Ilića, portparola prekršajnog Apelacionog suda, političari i ostali državni funkcioneri veoma su disciplinovani kad je reč o odazivanjima na sudske pozive.
 
"Oni se uredno odazivaju, za razliku od običnih građana koji se često kriju zbog najobičnijih prekršaja. U sud dođu lično ili se pojave njihovi punomoćnici. Kad im se izrekne novčana kazna, skoro da se i ne žale na nju i uredno je plate, kako ih niko ne bi u javnosti zbog toga prozivao", kaže Ilić za Novosti.
 
On ističe da tokom postupka nikada ne negiraju ono za šta se terete. Dešava se i da se sami jave, ne čekajući poziv.
 
Na pitanje dešava li se da budu prijavljeni zbog nekih drugih prekršaja, primera radi saobraćajnih, Ilić ističe da protiv njih retko stižu druge prijave, a da nisu od Agencije.
 
"Kad je reč o saobraćajnim prekršajima, toga gotovo i da nema, jer većina od njih ima svoje vozače. Ali, zato se dešava da oni koji ih voze budu kažnjeni. Bude tu nepropisno parkiranje na trotoaru, brza vožnja... Uglavnom ih fotografišu kamere, retko kad budu zaustavljeni", navodi on.
 
Afera šampanjac
 
Pre šest godina pred prekršajnim sudom se našao i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji je kažnjen sa 40.000 dinara zbog ispijanja šampanjca u loži stadiona Crvene zvezde posle utakmice Srbija - Rumunija. Istom cifrom kažnjeni su i bivša ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić Marković i tadašnji prvi čovek Skupštine grada Aleksandar Antić.
  • XP

    25.12.2016 18:30
    Ne prijave imovinu (5-6stanova na tuđe ime) i disciplinovano plate 500e kazne.Neka taj zakon važi za sve ne samo za njih.
  • ST

    24.12.2016 21:40
    Sve su to narodne,odnosno nase pare...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija