Brnabić: Dugove apoteka moraće da plate opštine

Kako će biti izmireni dugovi državnih apoteka koji su premašili 11 milijardi dinara i da li će te ustanove biti privatizovane, još uvek se ne zna iako je na ministarskom nivou još pre dva meseca formirana radna grupa koja se bavi tim pitanjem.
Po prirodi teme, glavnu reč trebalo bi da vode ministarstvo zdravlja i finansija, ali u prvom kažu kako se zalažu da apoteke ostanu u državnom vlasništvu, a u drugom tvrde da se u radnoj grupi brinu samo da ne bude ugrožen budžet.
 
"Državne apoteke se nalaze u nekom obliku pravnog vakuuma, jer su osnivači lokalne samouprave, a poslovanje određuje republički nivo. Zbog toga problem nije ni rešavan više od 15 godina, nijedno ministarstvo nije htelo da se toga prihvati, a lokalne samouprave nemaju kapacitet da to urade. Ipak, neko mora da preuzme ovaj problem, da organizuje sve zajedno i da pokrene tu temu. Nema se više kud, osnovni dug se uvećava za 250 miliona mesečno", kaže za Danas ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, jedina članica radne grupe koja je pristala na razgovor o toj temi, "mada to nije njen resor, ali prosto, mora da se završi".
 
Ona podseća ds je Vlada preko RFZO te obaveze već platila, novac je prebačen apotekama, ali ga one nisu usmerile dobavljačima, tako da iz državne kase sada te obaveze ne mogu ponovo da se pokrivaju. S druge strane, apoteke ne mogu da odu u stečaj po zakonu, pa je jedino rešenje da lokalne samouprave preuzmu dugove, da sednu s poeriocima, farmaceutskim kućama i dogovore uslove.
 
"Mi se nadamo da će jedan deo tih dugova da se otpiše, jer je to u interesu i farmaceutskih firmi, i da će za ostatak moći da se ispregovara neki grejs period, da bi lokalne samouprave mogle da se organizuju i da krenu da otplaćuju u ratama iz godine u godinu. Takav model smo predstavili pre dve nedelje na sastanku sa MMF-om, jer i obaveze kokalnih samouprava ulaze u opšti dug države i čini se da su razumeli problem, jer u krajnjoj liniji ako dođe do tužbi, opet će to pasti na lokal kao osnivače", objašnjava Brnabićeva.
 
Ona priznaje da državne apoteke nisu ravnopravne na tržištu. Kaže da je videla zabrinutost Farmaceutske komore Srbije, ali i lokalnih samouprava koje ukazuju da privatne apoteke nemaju ograničenje u maržama, niti obavezu da lekove nabavljaju prema principima centralne javne nabavke, od velikih drogerija koje je na tenderu izabrao RFZO.
 
"To jeste problem, ali najveći dugovi su u apoteci Pančevo, koji su u ogromnom delu rezultat malverzacija. To treba odvojiti i pogledati gde ta dva faktora zaista utiču. Mi smo pričali i sa NALED-om, sa Ministarstvom zdravlja i RFZO-om. To je višeslojni problem, još uvek ne možemo da kažemo da li treba javne nabavke da budu i za privatne apoteke ili ne, da li ćemo povećanjem marži dozvoliti poskupljenje lekova ili naterati privatne da spuste zaradu, još uvek ne možemo da kažemo. Nemoguće je tražiti rešenje za sve probleme, jer onda nikada nećemo svesti račune, već korak po korak", naglašava ministarka i najavljuje da će već početkom naredne godine biti poznati prvi potezi.
  • marko

    27.12.2016 23:08
    ?
    Jos jedna upropastena delatnost. U normalnim zemljama farmaceutska struka puni budzet, a samo kod nas generise gubitke, apotekare i pacijente dovodi u neizvesnost.Zasto se prepusta da svaki grad odluci sta ce sa drzavnom apotekom ? Ko garantuje da umesto apoteka nece nastati piljara, restoran ili menjacnica?
  • sasa

    27.12.2016 16:36
    @NS: zivo me zanima, odakli tako pogresna nformacija da je drzava dala neke namenske pare opstinama da se izmire bilo kakvi dugovi? Citas li ti novine i ne vidis li da se vec 15 godina jedinice lokalne samouprave bore kao lavovi da im centralna vlast ne oduzme svaki dinar da tebi i tvojoj (i meni i mojoj) deci naprave vrtice, parkove, itd...?
    A sad NALED, odakle dolazi ministarka: NALED od prvog dana postojanja zastupa ideju da opstine mnogo uzimaju i da to treba smanjiti, a sada kada se privalila Vucicu koji ima diktatorske aspiracije i centralizuje sve, ukljucujuci i prihode, sada ce da gazi... Zakon nalaze da gradovi i opstine imaju obaveze, a za te obaveze je neophodno imati novca, ali Vlada samo uzima i uzima... Odakle ce da se finansiraju obaveze gradova i opstina?
  • NS

    27.12.2016 11:20
    Drzava im da pare a oni umesto da plate lekove potrose pare na plate(velike) i sada traze jos para?! Definitivno drzavu tretiraju kao debila kome ce vecito da uzimaju pare koje mi porezom platimo! Ovo vazi za sva drzavna preduzeca zato i treba sve te parazite privatizovati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija