Srbija kupuje devet helikoptera

Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova zaključili su ugovor za kompanijom Erbas helikopters (Airbus Helicopters) o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a, saopšteno je danas.
"Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija (transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje, itd)", navodi se u saopštenju.
 
Kako se dodaje, ugovor predviđa nabavku devet helikoptera sa paketom rezervnih delova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje tih letelica. Takođe je dogovorena i oprema, obuka i sertifikacija Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" u Batajnici kao centra za održavanje helikoptera "Gazela", kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije "Airbus Helicopters".
 
Ugovorena je i podrška srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.
 
U saopštenju nije navedena vrednost ugovora.
  • Vangla

    29.12.2016 21:28
    Ću-Ću je bitan
    Ljudi, sredite pruge. Kad sve bude krenulo, to će nam jedino biti obezbeđeno.
    I pruge će se jedino koristiti za međudržavna snabdevanja. Jedini važan transport.
    Verujte mi, pruge Srbije će mnogo značiti u budućnosti. Čuvaćemo ih, maltene na svakih par stotina metara.
  • secanje

    29.12.2016 20:22
    Da li se zna ko je kriv za smrt onih sedmoro ljudi iz helikoptera ?
  • dobrotvorka

    29.12.2016 15:22
    DA NISU
    "Slučajno" ti helikopteri predviđeni za komotan beg iz Države ako ne daj Bože zagusti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.