FOTO: U čitanki za osnovce - pankeri su ružni i prljavi

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija teksta iz čitanke za četvrti razred osnovne škole u kojem se opisuje šta je to panker.
"Panker – onaj koji pripada muzičkom pank stilu i posebnom stilu oblačenja i ponašanja: ružnog, prljavog, napadnog", navodi se u tekstu.
 
"Učimo decu etiketiranju od malih nogu! Šta li piše pod starleta ili političar ili rijaliti", navodi se u komentaru uz objavljenu fotografiju.
 
Pank je vrsta muzike i pokret koji se pojavio u drugoj polovini sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji i SAD sa Ramonsima, Seks pistolsima, grupom Kleš i drugima. Jedan je od najvažnijih muzičkih pokreta svog vremena i obeležio je kulturu druge polovine 20. veka. Pank muziku prati i supkulturni pank pokret koji je usmeren protiv establišmenta i namenutih autoriteta, a osnova pokreta je buntovništvo i borba za individualne slobode. 
 
Pankeri insistiraju na svojoj različitosti, a mnogi se izjašnjavaju i kao anarhisti. 
 
Ipak, pank je kasnije kroz muziku i određene velike bendove ušao i u mejnstrim pa se tako pank kultura i ono u šta se razvila može pronaći širom sveta, od Južne Amerike do Japana. 
 
Osim, toga, pank je direktno izrodio pokret "strejt edž", odnosno direktnu suprotnost rizičnom ponašanju karakterističnom za to vreme.  "Strejt edž" podrazumeva odricanje od alkohola, droga, cigara, promiskuiteta, a često podrazumeva i vegetarijansku ishranu.
  • panker

    10.01.2017 10:16
    O
    oIIo
  • Novosadjanin

    09.01.2017 14:48
    dokle bre ljudi
    Je l' moguce da se ovakva rasprava stvori na jednoj relativno nebitnoj vesti (puno je bitnije gde idu novci iz gradskog budzeta recimo)? Da li se slazem sa napisanim u udzbeniku? Ne, ali me ne zanima sta pise tamo jer znam da nije tako. Subkultura je uvek bilo i bice i ni jedna nije gora od druge vec su razlicite samo (naravno, govorim o normalnim subkulturama kao sto su pank, rok, metal. ljudi sto vole tamburasku i pravu narodnu (etno, je li) muziku i sl, ne o nacistima, fasistima i slicnim sovinistima). Nekad vredi poslusati the Clash, nekad vredi poslusati Zvonka, nekad vredi AC/DC, nekad Carlija Pakera itd. itd. itd. Nemojmo se degradirati i biti iskljucivi jer mislimo da je ono sto mi slusamo bolje od necega sto neko drugi slusa jer slucaj nije takav posto smo svi razliciti i nekome vise odgovaraju neki drugi zvukovi.
  • miKo

    09.01.2017 13:54
    Pank kultura jeste subkultura, ima veze sa "ružnim i prljavim" ali veoma je neuko to tako napisati, pa još u udžbeniku!!?? Dalje, prljav je neko ko se ne kupa, ili se isprljao i ostao takav neko vreme, itd, pa zvuči veoma uvredljivo tako okarakterisati sve pripadnike pomenute subkulturne grupe!!! Ružan ili lep, stvar je ukusa - pa je veoma nekulturno i nepismeno nametati svoj subjektivan sud, a još i opasno i ponižavajuće to činiti u udžbeniku!!! E sada, na stranu to šta ja mislim o "punk"-"kulturi", i toj vrsti "muzike".. ali to sve danas gubi smisao sa pojavom javne uličarske neobrazovane kvazi-elite, pripadnika "folk", plastičnih štikli i seksa za 20eur, splavova, red bulla i viskija, maminih devojčica predoteranih, a samo da bi bile iznjakane ako ne uspeju nekom bogatom sinu narkodilera ili političara da se uvale u brak... izgustirane od strane lepo košulja-pantalone obučenih i namirisanih, a neobrazovanih jedvapismenih i primitivnih poklonika kvazi srpske "rodoljubive" muzike, alkohola i narkotika, te polovnih produvalih audija, a sve to kao predstavlja "main stream"!? I na kraju, ko se bre i zbog čega buni, busa i napaljuje kao ograničeni navijači fudbalskih klubova!? Vi pankeri ste kao neki pankeri!? A ovaj šljam i blato od taloga od društva iste te - opisuje u udžbenicima!? A zapravo mi državu i nemamo nikakvu, e da bismo imali subgrupe koje na nju izražavaju nekakav bunt!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija