Albanci planirali napade na srpske ambasade u više zemalja

Diplomatska predstavništva Srbije u Švajcarskoj, Turskoj, Grčkoj, Italiji, SAD i Nemačkoj moguća su meta Albanaca, koji nameravaju da zauzmu neka od njih kako bi se naša zemlja prinudila da odustane od zahteva da joj Francuzi izruče Ramuša Haradinaja.
Ovo alarmantno upozorenje u ponedeljak je izneo prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a izvori "Nov"osti potvrđuju da su pomenuta predstavništva - najugroženija.
 
"Imamo bezbednosne informacije da ovakav plan postoji u albanskoj dijaspori i u saradnji sa našim službama i operativcima država domaćina preduzeli smo sve neophodne mere kako bismo sprečili neželjeni scenario", rekao je Dačić.
 
On kaže da je alarmiranje javnosti preventivna mera, da su informacije zabrinjavajuće, ali poziva istovremeno diplomatsko osoblje da se ne širi panika.
 
"O ovim saznanjima obaveštene su policije i bezbednosne službe zemalja domaćina i sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva. Date su sve neophodne instrukcije i preduzete mere u cilju preventivne zaštite. Sve ovo pokazuje na šta su sve albanski političari spremni, čak i na terorizam. Upozoravam sve zemlje da su odgovorne za bezbednost naših DKP, a albanskim političarima skrećem pažnju da se ne igraju vatrom. Nećemo odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda", kategoričan je Dačić.
 
Dačić je za RTS rekao da je informacije o tome da albanska dijaspora priprema zauzimanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbija dobila od zapadnih bezbednosnih agencija.
 
"Ova informacija je došla iz jedne velike zemlje i velike bezbednosne zajednice, sa imenima i prezimenima ljudi, sa zemljom o kojoj se razgovaralo kao mogućoj zemlji gde bi meta možda mogla biti naša ambasada ili konzulat", rekao je Dačić.
 
Prema izvorima "Novosti", procena je da Albancima primaran "cilj" nisu naša predstavništva u državama koje su priznale Kosovo, kako ne bi izgubili njihovu naklonost. Ali, u pomenutim državama, u kojima živi veliki broj albanskih iseljenika, mogući su ataci, ali i otmice naših diplomata kao i članova njihovih porodica.
 
Kako je "Novostima" potvrđeno u jednoj od ambasada koja bi mogla da bude meta već se "preduzimaju sve raspoložive mere". U potencijalnom žarištu je konzulat u Istanbulu, pogotovo zbog bezbednosnog haosa koji su u taj megapolis uneli poslednji bombaški napadi terorista Islamske države.
  • ima ko pamti

    10.01.2017 11:08
    A koferče, Miša banana itd?
  • Observer

    10.01.2017 10:38
    Efikasno
    He, He, videli od svoje braće hrvata, koji su taj recept postavili i na kraju dobili državu. Gde politika ne može, terorizam može da se isplati.
  • Ištvan

    10.01.2017 09:19
    Mač sa dve oštrice
    Ako bi se desio takav napad, najmanje bi jedna zemlja preispitala svoje priznavanje Kosova kao države. Terorističke.
    I šta sad, kao, objavili smo - pa neće se usuditi?
    Međutim, interesantno je što oni neće ni jednoga Ramuša da daju kao žrtvenog jarca, za unapređenje odnosa. Ili se boje njegovog svedočenja, koga će sve uvući u procesu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.