Menu 021

Srbija i dalje ne zna šta ima od imovine

Iako je Republička direkcija za imovinu osnovana pre dve godine, kako bi popisala državnu imovinu i dalje nema odgovora šta sve država poseduje.
Info 11.01.2017. | 21:58 > 22:27

Uprkos prošlogodišnjim obećanjima da će, zahvaljujući novom onlajn registru na sajtu Direkcije, popis biti završen u rekordno kratkom roku, do oktobra 2016. godine, to se još uvek nije desilo.

Popis imovine je produžen do kraja ove godine. Prema podacima Direkcije, krajem prošle godine, 1.632 korisnika prijavilo je ukupno 96.370 nepokretnosti. Od toga je 85.070 stanova, kuća, poslovnih zgrada i zemljišta označeno kao svojina Republike Srbije. Na osnovu dobijenih podataka, popisana država imovina vredi 165 milardi dinara, a nepokretnosti je prijavilo 1.098 ustanova čiji je osnivač država.

U ovom poslu najveći problem prave lokalne samouprave. Informacije o imovini dostavilo je samo 25 od ukupno 176 lokalnih samouprava, kažu u Direkciji. Opštine i gradovi dostavili su ukupno 11.174 nepokretnosti, koje koriste. Kazne za one koji ne popisuju imovinu ne postoje, ali to bi uskoro moglo da se promeni. "Direkcija je predložila da u izmene Zakona o javnoj svojini bude dodata odredba o materijalnoj i prekršajnoj odgovornosti rukovodioca za neprijavljivanje ili neistinito prijavljivanje imovine u javnoj svojini", ističu predstavnici ove ustanove, prenosi Dnevnik.

Predstavnici Direkcije su najavili da će tokom januara i februara organizovati radionice na koje će biti pozvane sve lokalne samouprave i i ostali korisnici nepokretnosti u javnoj svojini, radi obuke kadra koji će koristiti ovu aplikaciju u koju upisuje imovinu. Prošle godine u februaru je počela da radi onlajn aplikacija na sajtu Direkcije u koju korisnici državne imovine sami upisuju nepokretnosti kojima raspolažu.

Predstavnici Mreže za restituciju više puta su ukazivali da odugovlačenjem popisa svi ilegalni korisnici državne i javne svojine dobijaju dodatno vreme da koriste ili zloupotrebe državnu imovinu. U registar Republičke direkcije za imovinu upisano je 96.370 nepokretnosti čija je vrednost 165 milijardi dinara.

Autor: Dnevnik
 • Grgolj
  12.01.2017 17:24
  Kako to: Srbija ne zna šta ima od imovine?! Ima diplomiranog sivog tića T. Nikolića!
 • Suzana
  12.01.2017 10:40
  Bez kazne nema odgovornosti
  Direkcija postoji od 1996 znaci dve decenije! A ne dve godine. Dve godine samo trenutni direktor laze da ce popisati imovinu a kako da je popise kada je bio advokat Luke Beograd koja i danas koristi dzabe toliku javnu gradsku i tepublicku imovinu.
 • Zivan
  12.01.2017 08:01
  Problem je upravo u Zakonu o svojini Republike Srbije, po kome je sva državna imovina u vlasništvu centralne vlasti, Republika samo deo imovine ustupa opšinama na korišćenje.Svuda u svetu znatan deo lokalne imovine u državnom vlasništvu je u svojini opštine, i ona njome upravlja bez ograničenja, a ne da se zadovoljava time što centralna vlasta prenese pravo koriščenja...
 • dobrotvorka
  11.01.2017 22:52
  NE LIPŠI
  Magarče do zelene trave.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest