Đurić: Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je da Srbija zahteva "hitno i neodložno" izručenje nekadašnjeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja.
"Srbija će nastaviti sa gonjenjem svih okrivljenih za ratne zločine bez obzira na nacionalnost i poziva sve članice EU i druge zemlje da poštuju medjunarodno pravo, a ne političke odluke", rekao je Djurić posle sednice Vlade Srbije povodom odluke francuskog suda da Haradinaj uslovno bude na slobodi dok čeka odluku o ekstradiciji po zahtevu Srbije.
 
On je naveo da Srbija ne prihvata "lažnu pravdu" i to da zločini protiv Srba budu dozvoljeni ako je to u interesu velikih sila. Dodao je da obaveštava Francusku da će se Srbija odnositi prema njenim poternicama onako kako se ona bude odnosila prema poternicama Srbije koje su u Interpolu.
 
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da su sve države-članice Interpola obavezne da postupaju po poternicama te organizacije i da se nada da će Francuska u što kraćem roku izručiti Haradinaja. Dodala je da nije moguće pozivati se na to što je on oslobodjen pred Haškim tribunalom, jer mu se tamo sudilo za dela počinjena u septembru 1998. godine, dok ga Srbija tereti za jun 1999.
 
Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2004. zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Njemu je 2012. sudjeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je oslobodjen svih optužbi.
  • Srbija blam drzava

    13.01.2017 16:52
    Hahaha ... Kao da Francuzi ne znaju kakvo je nase pravosudje.

    Nesto nismo docitali da ste trazili od Rusije da isporuce Marka i Miru ili bilo koga drugog krimosa iz te klike.

    Jel Srbija isporucila one radikale Haskom Tribunalu?

    Haradinaj nece biti isporucen jer je Srbija totalno nebitna u ovome bas kao i ovaj opskurni lik Djuric zajedno sa Kuburovickom.
  • Pile

    13.01.2017 14:29
    Masa i Medved
    Ovo me podseca na situaciju kada moja necaka od 3 godine zahteva da je mama vodi napolje na sneg, a pri tom odbija da obuce kapu i rukavice...i zbog toga, naravno, ne odu napolje.

    Mala necaka ne prihvata nepravdu, ali interes velikih sila da ona ne ode napolje je preovladao.

    Tako i ovde. Mozemo da prihvatamo, ne prihvatamo, zasedamo po skupistinama koliko hocemo. Dok ovo drustvo ne sazre u glavama i ne odraste malo, nemamo sta da se bunimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.