Vlasnici polupanih čamaca na Dunavu krive državu za štetu

Situacija sa ledom na Dunavu se promenila, uveravaju nadležni, i to na bolje. Ono što se, ipak, ne menja su međusobne optužbe.

Dok u Ministarstvu saobraćaja za štetu koja je nastala krive vlasnike brodova i splavova, oni optužuju državu jer nije na vreme razbila led.

"Imaš dve svetske reke ovde Dunav i Savu, a imaš jednog ledolomca koji je na Đerdapu. I sad dok iz Mađarske dođe ledolomac - štete koliko hoćeš", navodi za N1 vlasnik broda Aleksandar Radović.

Dva mađarska ledolomca koja će u ponedeljak tek krenuti, biće u luci Vukovar, dok nadležni ne daju signal za akciju. Ledolomac "Greben" putuje iz Đerdapa i sa santama će se suočiti u ponedeljak. Vlasnici oštećenih brodova i splavova smatraju da je to kasno i dodaju: Led je trebalo lomiti dok je još bio tanak - oko 10 centimentara.

"Mora da se održava vodni put potpuno u toku, da se led razbija dok se ovako ne zaledi. Kad se Dunav ceo zaledi onda vam se dešava ovo, odnosno ponavlja kao i 2012. godine. Prema operativnom planu Republike Srbije to treba da se radi, međutim nadležni ništa ne rade, znači nisu naučili iz Srbijavoda kako se postupa prilikom leda", navodi vlasnik broda Tomislav Rakić.

U Ministarstvu saobraćaja odgovaraju da osim što ih nema, ledolomce nije bilo moguće aktivirati ranije jer,  dodaju, odluku o tome nije lako doneti. Ledolomci bi, tvrde, proizveli sante leda koje se nekontrolisano kreću.

"Svi imaju pravo na svoje mišljenje kada bi ledolomac trebalo da se aktivira, ali prosto odluka o aktiviranju ledolomaca se donosi tek nakon pažljivih analiza. Mi još uvek nismo sigurni da li treba ledolomce da pošaljemo dole ka Novom Sadu, jer to može da ugrozi mostove i sve ostalo", kaže Veljko Kovačević iz ministarstva.

Za do sada uništeno u ministarstvu krive građane. Podsećaju da su još u novembru vlasnike podsetili na zakonske obaveze - da čamce iz vode izvuku, da pristaništa rastave, a splavove ojačaju. Mnogi to nisu učinili - pa je u poslednja 24 sata inspekcija podnela 10 prekršajnih prijava.

Na pitanje zašto neodgovorne nisu kažnjavali preventivno, kako bi izbegli posledice lednog talasa, u ministarstvu saobraćaja kažu da ne žele "da na taj način komuniciramo sa građanima, želimo uvek da na njih apelujemo, jer ovde su u krajnjem slučaju ugroženi njihova bezbdenost, njihova imovina".

Sudbinu Zemunskog keja u danima pred nama mogla bi da pretrpi obala Grocke, upozoravaju nadležni. Očekuju se da narednih dana ledolomci razbiju ledene čepove u prestonici i kod Dalja.

Podsetimo, pomoćnica ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Leposava Sojić rekla je ranije da vlasnici splavova i marina mogu očekivati veliki broj prijava zbog neodgovornog ponašanja, kao i kazne. Sojić je istakla da su, zbog loših navika vlasnika splavova, a posebno komercijalnih splavova i marina, organizovane češće kontrole, a mnogima od njih, zbog nepoštovanja propisa, privremeno je zabranjeno obavljanje delatnosti.
 
Ona je istakla da vlasnici ne treba da očekuju odštetu od države jer se neracionalno ponašaju.

  • Vojvosadjan

    16.01.2017 08:59
    Stari ˝izraz˝nas ljubitelja nautike glasi: Kome camac doceka oktobar na vodi treba mu ga oduzeti. A jos starije glasi: Sto ostavis na vodi pola je tvoje a pola od Dunava, tako da gospodo (novopeceni nauticari i trendseteri sto kupite bayliner za 8 hiljada pa posle dve sezone skapirate da to nije za vas) nema sad ljutnje.. zimovnike i izvlacenje su davno izmislili, pravila postoje. Moj camac je na vodi do kraja septembra plafon, to malo dana sto uspes da upecas za voznju krajem septembra ne znaci nista, barem meni. Sada spava u garazi i nema glavobolje, nisam bas od onih sto bacaju 12.000 u vodu jer znam kako sam ih stekao. Da mogu i spust bih evakuisao ali ne mogu, srecom nizak je Dunav. A vi iz Vojvodina i Srbija voda sto veslo ne znate da drzite, vi ste posebna prica.. molicu lepo samo nastavite dobro da analizirate situaciju, nadam se da cete skapirati do jula da li treba upotrebiti ledolomce. Cirkus!
  • Perica

    16.01.2017 08:14
    Camci i brodići
    Ok kriva država. Šta radi čamac u vodi kad je zima. Splavovi su druga priča ali čamci su mogli biti izvučeni na suvo . To ti je kao kad ostavis parkiran auto na ulici a oćes da ti očiste sneg.
  • NezavisniVojvodjanin

    16.01.2017 07:34
    drzava uvek pazljivo analizira
    Tacno je da ova drzava uvek veoma brizno i pazljivo analizira kako ce jos da zajebe narod i na koji nacin da ga oplevi. Eto to je jedini zadatak ove drzave, naopako da se oni brinu kako da zastite imovinu gradjana a i imovinu neophodnu svima, mostove, splavove pristanista. Nebriga odnosno neodgovornost drzave je toliko ocita da samo idiot to ne moze da vidi. I uvek se kriju i stite iza idiotskih saopstenja o pazljivim analizama strucnih timova koji izgleda zive na Marsu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija