U školi od đaka traže novac da plate sveštenika za Svetog Savu

Od učenika Osnovne škole "Vojvoda Mišić" u Beogradu traženo je da donesu po 100 dinara kako bi bio plaćen sveštenik za obeležavanje školske slave Svetog Save, a Ministarstvo je tim povodom tražilo izveštaj direktorke.
Ministarstvo prosvete je saopštilo da je, povodom informacije da učenici treba da izdvoje po 100 dinara za sveštenika, zatražilo detaljan izveštaj direktorke škole. Iz Ministarstva navode da uvažavaju autonomiju škola, ali i insistiraju da se odluke u školama, a posebno one koje se tiču finansijskog učešća roditelja, donose isključivo uz njihovu saglasnost.
 
Dodaju da je 27. januar radni nenastavni dan, dan kada se proslavlja školska slava Sveti Sava i da Ministarstvo ne propisuje kako će škole obeležiti taj dan, da li uz prisustvo sveštenika ili ne, lomljenje kolača, zakuska, priredbe.  "Ono na čemu Ministarstvo insistira je dostojanstvenost i značaj samog dana imajući u vidu da slavimo najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Savu", ističe se u saopštenju.
 
Mediji su preneli da su nastavnice tražile od učenika nekoliko odeljenja škole u opštini Savski venac da donesu po 100 dinara da bi se platilo svešteniku za učešće u proslavi Svetog Save.
 
"Deci je rečeno da daju po 100 dinara za popa koji dolazi za školsku slavu. Nije problem u 100 dinara, već je u pitanju princip. Zašto bi roditelji đaka plaćali dnevnicu popu ili bilo kome za školsku slavu", ispričali su pojedini roditelji.
 
Direktorka škole Dragana Spasojević rekla je za "Blic" da se proslava organizuje po dogovoru razrednih starešina i roditelja učenika.
 
"Ne znam ništa o dolasku sveštenika niti plaćanju njegove službe. Proslave se priređuju zajedničkom odlukom roditelja i nastavnika, to je njihovo zaduženje, a ja nemam informaciju šta su spremili za ovu godinu", navela je Spasojević.
  • Posmatrač

    19.01.2017 10:40
    Najbolje je da decu koja pohađaju veronauku... tog dana umesto časa iz tog predmeta, veroučitelj, organizovano i van školske smene, odvede u crkvu/manastir, gde će neki sveštenik da im nešto propoveda.

    Ostali... da budu na nekom drugom času - besplatno.
  • Nena

    19.01.2017 10:01
    Može da se plati, ali da svaki roditelj dobije fiskalni račun
  • Petar

    19.01.2017 08:59
    Bogojavljanje
    Izgleda samo narod u nekada pravoslavnoj Srbiji ima problema sa davanjem novca crkvi,
    željom za oporezovanjem i popovima kao ljudima koji većinom nisu ljudi od vere.
    Ne čujem ovakve povike u katoličkim zemljama.
    Ne čujem ni da Islam ima probleme ovakve vrste.
    Takođe, ni judeizam se ne prezentuje u ovakvom svetlu.
    To nešto govori o nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija