Makedonija: Provokacija Srbije što koristi ime BJRM, Dačić: I za Srbiju uvredljivo "Republika Kosovo"

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi "sramno" ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", već njen ustavni naziv "Republika Makedonija".
Makedonska novinska agencija MIA navodi da je saopštenje izdato kao reakcija na upotrebu skraćenice BJRM na priznanicama za putarinu u Srbiji.
 
"Upotreba reference i njene skraćenice umesto ustavnog imena Republika Makedonija protivna je diplomatskim odnosima Makedonije i Srbije. Tu nesaglasnost treba odmah ispraviti. Verujemo da ta provokacije koja šteti osećanjima građana Makedonije, ne održava dobrosusedske odnose. Neprikladno i sramno je da susedi koriste 'uvredljiva' imena", navelo je makedonsko ministarstvo.
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je početkom ove godine u intervjuu rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.
 
Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.
 
Dačić: Za Srbiju uvredljivo kada se kaže "Republika Kosovo"
 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, povodom zahteva Skoplja da Beograd ne koristi ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" jer je uvredljivo, izjavio da je za Srbiju uvredljivo korišćenje naziva "Republika Kosovo".
 
"Mi samo tražimo obostrano korektan odnos. Ako oni protestuju zbog priznanica za putarinu, šta bi trebalo mi da radimo zbog njihovog priznavanja Kosova i glasanja u Unesku?", rekao je Dačić za Večernje novosti.
 
Dačić je pitao zašto Makedonija ne napusti Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i sastanke u EU. "Zašto sede pod tim imenom, a sad im je problem priznanica za putarinu na kojoj to isto piše? Srbija nije promenila stav o priznanju Makedonije, ali je i za Srbiju uvredljivo i sramno kada oni kažu 'Republika Kosovo'", objasnio je Dačić.
 
Dačić je početkom ove godine u intervjuu za agenciju Beta rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova. Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali će multilataralno koristiti skraćenicu BJRM, koja se upotrebljava u EU i UN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.