Sertić nije dobio saglasnost da bude član UO Kineske banke

Željko Sertić, nekadašnji ministar privrede i trenutni v.d. direktora Razvojne agencije Srbije, nije dobio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije da postane član Upravnog odbora Kineske banke.
Narodna banka Srbije dala je ovoj banci u novembru prošle godine preliminarno odobrenje za rad u Srbiji, a 20. decembra i rešenje, odnosno dozvolu za rad. Već tada je Sertić postao član Upravnog odbora Kineske državne banke, jedne od pet najvećih banaka u svetu. Saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije zatražio je 30. decembra.
 
- U postupku po zahtevu Željka Sertića, v.d. direktora RAS, rešenjem zamenika direktora Agencije od 11. januara ove godine odbijen je njegov zahtev za davanje saglasnosti za vršenje funkcije člana UO privrednog društva Kineska banka - rečeno je Novostima u Agenciji. Sertić za taj list najavljuje žalbu, ali kaže i da će poštovati zakon.
 
- Od Agencije za borbu protiv korupcije nisam dobio saglasnost da obavljam dve funkcije istovremeno. Nakon uložene žalbe i završetka postupka po žalbi, postupiću u skladu sa zakonom - rekao je Sertić.
 
Bivši javni funkcioneri saglasnost ne moraju da traže ukoliko im je funkcija prestala pre više od dve godine. Tako je nesporno članstvo u upravi Kineske banke Dejana Šoškića, nekadašnjeg srpskog guvernera. 
 
Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbije" naglašava da je Sertić trebalo da traži saglasnost po dva osnova - kao bivši ministar i za obavljanje drugog posla.
 
- Agencija bi trebalo da da obrazloženja po oba osnova i zanimljivo bi bilo čuti ga. U svakom slučaju, ne vidim razlog da on obavlja ta dva posla istovremeno. Položaj v.d. direktora RAS deluje kao ozbiljna funkcija, a da li ima sukoba interesa zavisi od toga ko će dobijati poslove od RAS. Da li bi to eventualno mogli da budu klijenti Kineske banke? - kaže Nenadić.
  • Petar

    21.01.2017 19:53
    Kompleks
    SnS ima kompleks niže vrednosti prema DS pa im se dodvorava i usisava...tako je i u Vladi Vojvodine
  • Zivan

    21.01.2017 16:30
    Biti na dve ovakve funkcije znači biti u drastičnom sukobu interesa...
  • Gavra

    21.01.2017 16:24
    Sertić je i onako autsajder...
    i SNS ga je postavila svojevremeno jer nisu imali nekog sposobnog .
    Ako ostane na mestu direktora razvojne agencije ni od toga neče biti ništa ... jednostavno pogrešan lik na odgovornom položaju ...
    Ako za predsednika ponovo predlože Nikolića to će biti još jedan hendikep ...mi više nemamo vremena za experimentisanje nego treba prave ljude odabrati !!
    Av nikako ne bi trebao da se kandiduje za predsednika nego da ostane na poziciji koju dobro radi a da podrži Ivicu Dačića ili Palmu jer su u koaliciji i mogu se dogovoriti o svemu .
    Jeremić bi bio dobra zamena Dačiću na mestu misistra ukoliko izgubi izbore ( što je neminovno ..) i ponudi saradnju uz kooperativnost . Tada svi tomini penzioneri i Dačićeve ....starlete - lete iz MSP i dovode se ako treba nestranačke ličnosti u pojedine zemlje :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.