Lični bankrot poslednje rešenje za prezadužene

Nema tačnih podataka koliko je građana Srbije trenutno u ozbiljnim finansijskim problemima i koji mesecima ne ispunjavaju svoje obaveze.
Procenjuje se da ih ima oko 150.000. Da li je neko od njih, bez obzira o kolikom broju je reč, tokom proteklih godinu dana iskoristio lični bankrot, takođe nema podataka. 
 
Iz Narodne banke Srbije Dnevniku je odgovoreno da je ovo pitanje, bez usvajanja posebnog zakona, ipak rešeno Strategijom za rešavanje problematičnih kredita, pa i sada naši građani mogu ukoliko to smatraju kao rešenjem da proglase lični bankrot.
 
"Strategijom za rešavanje problematičnih kredita, koju je Vlada Srbije usvojila u aprilu 2015. godine, predviđena je procena potrebe, izvodljivosti i izbora trenutka uvođenja ličnog stečaja, u kontekstu unapređenja okvira za vansudsko rešavanje dugova i hipoteke. Sve nadležne institucije koje su učestvovale u izradi Strategije usaglasile su se da potreba, izvodljivost i izbor trenutka uvođenja okvira za lični stečaj u Srbiji moraju biti pažljivo razmotreni, kao i da uvođenje takvog okvira nije neposredni prioritet. Ističemo da NBS podržava oprezan pristup sagledavanja opcije uvođenja ličnog stečaja u domaći pravni okvir", navedeno je u odgovoru NBS.
 
Država još uvek procenjuje način uvođenja ličnog stečaja u pravni okvir, ali to ne znači da ličnih bankrota u Srbiji nema. Iz dana u dan portal Doboš pun je oglasa o prodajama stanova, kuća, njiva, mašina, lokala, fabrika građana koji su zadužene, a nemaju finansijske mogućnosti da redovno izmiruju obaveze.
 
Inače, u svetu postoje dva koncepta ličnog stečaja – anglosaksonski i kontinentalni. Tako u Americi, kada pojedinac zapadne u dužničku krizu, prodaje mu se celokupna imovina, a dugovi se po okončanju stečaja otpisuju. Prema evropskom modelu, prezaduženi građanin se predaje u ruke supervizora, prodaje mu se imovina, ali on nastavlja da radi i otplaćuje dugovanja. Superizor određuje sumu novca koja je građaninu dužniku dovoljna za preživljavanje, a određen je i spisak stvari koje se ne mogu prodati kao što su odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, hrana i ogrev za tri meseca za njega i njegovu porodicu. Sve drugo ide na doboš.
 
Šta donosi, a šta odnosi lični bankrot?
 
Ako bi pojedinci proglasili lični bankrot, to bi za njih značilo da dobijaju stečajnog upravnika koji će odrediti koliko im je novca potrebno za osnovno preživljavanje, a sve ostalo odlazi na otplatu starih dužničkih obaveza. Lični bankrot pojedincu pomaže da izmiri obaveze, ali to nikako ne znači brisanje starih obaveza niti njihov otpis. U isto vreme, lični bankrot mu omogućava finansijski novi početak posle relativno kratkog perioda, a to ga podstiče na izmirenje dugova.
 
No, i kada izmiri stare obaveze i ponovo postane solventan, banke prema njemu ostaju oprezne i nepoverljive pa je otuda šansa da ponovo dobije kredit veoma mala, jer podaci ostaju zapisani u Kreditnom birou.
  • Sara

    12.02.2020 20:36
    licni bankrot
    A sta kada dug ostane i ogroman je, imovina je sva prodata, a samo jedan clan porodice radi i nista ne moze da se promeni jer su oba clana u godinama?
  • Nebojsa

    01.12.2019 14:22
    Bankrot
    Sta se desava ako su prihodi toliko mali da se jedva mogu koristiti za prezivlavanje (penzija) a za otplatu ne ostaje nista.
  • Ivan

    03.08.2019 18:12
    A kad upravnik proceni koliko mi treba za život, ko će da mi doda taj novac koji mi fali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.