Srbija jedina u regionu još ne izvozi svinjsko meso u EU

Srbija je jedina zemlja u regionu koja zbog vakcinacije protiv svinjske kuge ne izvozi svinjsko meso u EU.

Iako je bilo reči da će se vakcinacija ukinuti početkom ove godine, to se ipak nije dogodilo.

Mnogi stručnjaci tvrde da stočari to ne bi dočekali spremno, dok stočari misle da se na taj trenutak pripremaju godinama. Ipak će na njega sačekati još neko vreme, a do tada bi trebalo da preurede i pripreme svoje objekte ali i promene neke navike.

"Sa ovakvim objektom biće vrlo teško, računajući objekte i životinje u njima. Ali to je sve izvodljivo uz odgovorajuće adaptacije samih objekata i rasnih sastava. Što se tiče vakcinacije, ona može da se prekine ali mora da se uradi priprema koja je neophodna da ne bi došlo do eventualnog izbijanja svinjske kuge", objašnjava za B92 Milan Milosavljević iz Veterinarsko-specijalistickog instituta u Jagodini.

Najpre je važno krenuti od higijene objekata, ona nije skupa i na tome ne bi trebalo da štedi nijedan stočar. Redovna dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija bi trebalo da bude uvrštena u godišnji raspored svakog uzgajivača, bilo da u oboru čuva svinje za svoje potrebe ili za tržište.

Bez obzira da li će se ukinuti ili ne, mnogi veći stočari u ovom trenutku ozbiljno razmišljaju kada je u pitanju proizvodnja tovljenika ove godine. Oni manji, svoj kućni budžet popunjavaju drugim prihodima. Svakako treba znati da je do izvoza našeg mesa od trenutka ukidanja potrebno da prođe najmanje tri godine. A pitanje je da li ćemo do tada imati uopšte šta da izvozimo.

Podsetimo, država bi do februara trebalo da ima informacije da li će vakcinacija biti potpuno obustavljena ili će se sprovoditi još jedan kraći period. Da bi dobila status slobodne zemlje od svinjske kuge, nije dovoljno da se samo prekine sa vakcinacijom, već moramo da ispunimo i niz uslova. Za teritoriju slobodnu od ove bolesti možda bi najpre mogli da konkurišu farmeri iz Vojvodine.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su da je klasična svinjska kuga veoma zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Glavni faktori rizika za pojavu i širenje su nelegalni promet svinja - nevakcinisane i neobeležne svinje kojima se trguje. Kuga vlada i na mestima gde se leševi životinja ne uklanjaju na propisani način. Rizične su i svinje koje se drže u slobodnim ispustima, ali i područja koja se graniče sa drugim zemljama u kojima ima kuge.

U Srbiji se godišnje vakciniše oko 3,5 miliona svinja protiv kuge.

Inače, iz godine u godinu Srbija izvozi sve manje mesa, a u odnosu na osamdesete izvoz je 20 puta manji. Pre tri decenije u svet smo slali gotovo 20.000 tona "bejbi bifa". Prošle godine iz Srbije je u inostranstvo otišlo tek 1.130 tona goveđeg mesa, od čega je samo 450 tona završilo u EU, a ostatak u zemlje CEFTA regiona. Vrednost izvoza bila je oko 4,9 miliona dolara. Naime, Srbija nije konkurentna sa cenom, a nemamo ni dovoljan broj grla u tovu.

Podaci Privredne komore Srbije pokazuju da je u 2015. godine uvezeno 20.100 tona svinjskog mesa, u vrednosti od 46,6 miliona dolara. Najviše se uvozilo iz Španije, Mađarske i Nemačke. Iste godine izvezeno je oko 12.000 tona svinjetine, u vrednosti od 27,7 miliona dolara. Svinjetina je završila u Rusiji, Makedoniji i Crnoj Gori. U 2016. uvezeno je nešto više od 12.600 tona, a izvezeno četiri puta manje. U 2016. uvezeno je 6.678 tona živinskog mesa i to iz Nemačke, BiH i Francuske.

  • gerila

    23.01.2017 11:45
    Površne "analize"
    Pravi podatak bi bio da se sazna koliko je staro to meso koje uvozimo, jer su uslovi u EU šest meseci, a kod nas godinu dana???. Tj. unosimo njihove crkotine za bacanje i time hranimo naše ljude, a izvozimo sveže meso!
    Nema pritisaka iz EU da se zaj propis prilagodi njihovom???
  • jomar

    22.01.2017 20:49
    svinjetina
    Pa ne možeš izvesti u EU ono meso koje si kupio od argentinaca, a ležalo je u zamrzivaču preko 20 godina.
  • Perica

    22.01.2017 20:29
    NAMA UVOZIMO
    Meso staro šest meseci a izvozimo friško...iste nedelje..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.