Tužbe za mobing protiv Tanjuga stoje jer agencija pravno ne postoji

Brojni sudski procesi koji su pokrenuti protiv novinske agencije Tanjug u zastoju su više od godinu dana zbog neutvrđenog pravnog statusa te medijske kuće.
Naime, u periodu od 2013. godine do vladine odluke o gašenju u oktobru 2015. godine, više novinara i novinarki koji su u to vreme radili u Tanjugu podnelo je tužbe protiv ove agencije zbog kršenja Zakona o radu po više osnova od strane i danas aktuelne direktorke Branke Đukić. Istovremeno, uprkos tome što je u pojedinim slučajevima agencija Tanjug izgubila spor, sud nije mogao da obezbedi isplatu odštete jer je ta agencija formalno pravno prestala da postoji. Međutim, ova nepostojeća državna agencija nastavila je da radi i ima milionske prihode, upravo od brojnih ministarstava i državnih agencija.
 
Tužba za mobing podnela je Jasminka Kocijan, tadašnja urednica multimedije, protiv Tanjuga u martu 2014. godine. U ovom slučaju kao odgovorno lice pojavljuje je direktorka Branka Đukić, koju je Kocijan optužila za zlostavljanje na radu kada je pokušala da je premesti na niže radno mesto nakon ličnog komentara na društvenim mrežama o tada prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. Ovaj spor nekoliko puta je odlagan u Višem sudu u Beogradu zbog nepojavljivanja Đukićeve i nemogućnosti da bude saslušana. Jasminka Kocina za Danas objašnjava da je direktorka, posle spornog komentara, pokušala na sve načine da je diskredituje kao zaposlenu.
 
"Htela je da me predstavi kao manje sposobnu, psihički nestabilnu, samo da bi me spustila na nižu poziciju. Za tužbu je rekla da je baš briga, da mogu i da dobijem na sudu ali da će suđenje da traje najmanje dve godine", objašnjava Kocijan i dodaje da uprkos tome što se čitav slučaj odužio, veruje da pravda mora biti zadovoljena.
 
Tanja Njegomir, bivša novinarka ekonomske redakcije Tanjuga, tužila je ovu medijsku kuću za lažne optužbe iznete o njenom radu. Povod je bio zaključak kolegijuma u kome je direktorka iznela da Njegomir nije ispunila određeni zadatak, a kako objašnjava, "bilo je lako proverljivo da za to za šta me optužuje nije istina". Na osnovu tih zaključaka, Đukićeva ju je kaznila, a takve situacije ponavljale su se i ranije, tvrdi Njegomir. "Kazne su, kao i nagrada, sastavni deo posla, ali problem je što je to neosnovano i ponavljalo se, a sada sam imala dokaz crno na belo da je tužim i prekinem takvu praksu, koja se sprovodila i prema drugim ljudima", ističe Njegomir.
 
Ovaj slučaj koji ima elemente mobinga sada je u stanju mirovanja, na zahtev tužiteljke nakon gašenja Tanjuga. Ona je smatrala da je to u njenom najboljem interesu dok se ne utvrdi konačni status Tanjuga.
 
"Dok je ovakvo stanje, ni na nebu ni na zemlji, sve zavisi od sudije kako će da protumači da li Tanjug postoji ili ne, zato sam mislila da je bolje da zamrznem tužbu dok se ne ustanovi pravni naslednik Tanjuga", pojasnila je ona.
 
Maja Bekčić Petrović uspela je sa tužbom da odmakne nešto dalje od ostalih, pa je dobila prvostepenu presudu u svoju korist u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, ali ona nije postala i pravosnažna, a Tanjug je u međuvremenu prestao da postoji, pa je dalji razvoj ovog slučaja neizvestan.
 
Na pitanje Danasa kako će se dalje rešavati započeti sporovi protiv Tanjuga, Branka Đukić odbila je da komentariše jer, kako navodi, "to bi bilo mešanje u rad sudstva". Opširnije u listu Danas.
  • skoro poludeo

    24.01.2017 09:57
    Cela ova drzava je jedan veliki mobing.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.