Inspekcija će kontrolisati i gorivo u rezervoarima automobila

Još dve uredbe o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva stupile su na snagu a predviđaju kontrolu goriva i u rezervoarima.
Prema novim propisima, inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila, tačnije kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. Cilj je da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo, a istovremeno država suzbije crno tržište nafte.
 
Tim dopunama propisa Srbija zaokružuje nadzor prometa nafte i derivata prema zahtevima EU. 
 
Inspektori su do sada kontrolisali poreklo nafte i derivata od uvoza, skladišta, barži, prerade u rafinerijama, pumpe. Sada imaju i dodatan posao - da kontrolišu rezervoare svih privrednika koji se bave transportom, kao i traktore i mehanizaciju poljoprivrednih gazdinstva. Tako inspektori sada mogu da kontrolišu krajnjeg korisnika. 
 
"Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno od propisa", rekao je za RTS Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije. 
 
Objašnjava da inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom, organizuje kontrolu u kojoj će moći da na ulici zaustavi vozilo i izvrši kontrolu
 
"To možemo i samostalno, kod privrednih subjekata možemo kontrolisati prisutnost markera. Ukoliko je ona niža od dozvoljene to je kažnjivo", rekao je Petković. Predviđene kazne za pravna lica su do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara, dodao je on. 
 
Kako kaže, već ima prijava i sada se kreće u pojačanu kontrolu. 
 
Ističe da se na određenom broju pumpi često menjaju vlasnici, što ukazuje na neregularne radnje. Sada će vlasnici, u roku od 15 dana, biti u obavezi da dostave sve podatke o prodajnim objektima, kao i o tome koje se gorivo prodaje. 
 
U protekle tri godine, koliko se gorivo markira, računa se da je oko 30 odsto dizela, koji je sada u prometu, iz sive zone ušlo u regularne tokove.
  • marko

    09.02.2017 19:20
    Izdajnici
    Po kom zakonu on moze da zaviruje u moj rezervar i moje vlasnistvo?ja ako hocu mogu da pisam u rezervar a a izdajnik kao i ovi sto su doneli taj pljackaski zakon mogu samo da podudlaju
  • Мунгос

    06.02.2017 19:32
    @cathedral,
    Нема смисла да утерујеш Србију у „цео свет“ и да тим непоштенима поквари просек и срећу.
  • marko

    06.02.2017 15:22
    Izdajnici
    Narode vreme je za ustanak i da pohapsimo diktatore i ustase sa vlasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija