Koliko građani Srbije podržavaju EU?

Ako bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje naše zemlje u EU?" 47 odsto građana Srbije glasalo bi za, 29 odsto bi glasalo protiv, 15 odsto ne bi glasalo uopšte, a devet odsto ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, pokazalo je redovno istraživanje Kancelarije za evropske integracije.
U odnosu na istraživanje iz juna prošle godine, u decembarskom istraživanju su porasli i podrška članstvu i procenat građana koji su protiv članstva, dok su u poređenju sa decembrom 2015. rezultati slični, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Kancelarije.
 
U istraživanju sprovedenom u junu 2016. godine, 41 odsto je reklo da bi glasalo za članstvo u EU, a 24 odsto je bilo protiv, dok je u februaru 2015. godine 48 odsto gradjana bilo za članstvo u EU, a 28 odsto protiv.
 
U saopštenju Kancelarije za evropske integracije se ističe da je podrška građana reformama kao i prethodnih godina veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika, 64 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga zbog dobrobiti gradjana i stvaranja bolje uredjene Srbije, navodi se u saopštenju.
 
Kao najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, građani su izdvojili reformu zdravstvenog sistema (16 odsto), reformu pravosudđa (14 odsto), borbu protiv korupcije (16 odsto), reformu obrazovnog sistema (10 odsto) i reformu poljoprivrede (10 odsto).
 
Slede reforma zaštite potrošača (58 odsto), reforma zaštite životne sredine (6 odsto) i bolja zaštita ljudskih prava (6 odsto), dodaje se u saopštenju.
 
Najveći procenat građana, 8 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU.
  • dule

    07.02.2017 08:34
    Pitanje je glupavo. Zašto? Pa zato što je ovo isto kao i da su pitali: Da li biste voleli da naša fudbalska reprezentacija igra u polufinalu svetskog prvenstva. I ko to ne bi voleo. E pa, problem je u tome što to polufinale mora da se zasluži a ne da se dobije.

    Tako smo i mi sa EU: mi tu trenutno ne pripadamo ni ekonomski ni kulturološki. Da ne pričamo o tome da mi trenutno rešavamo probleme nastale pre 30 godina koje smo trebali da rešimo još pre 10 godina pri tom pokušavajući sa rešenjima koja su još pre 20 godina ispala iz igre. I to uporno ponavljamo. I još se pitamo šta loše radimo.

    Tako da, moj trenutni odgovor je jedno odlučno NE.
  • rada

    07.02.2017 08:31
    Jeste,odmah bi , sto je potrebno da se postuje zakon.Sto se toliko odugovlaci?Hoce da se "nafatiraju"jos para dok mogu.Dosta mi je neuredjenosti,sve se sme,a u stvari nista ne mozes...Nemoc da se zivi od rada,da li je sramota da se posteno radi i zaradi?Cekam taj ulazak vec dugo.Ako kazem da mi je to najveca zelja,da li ce mi neko verovati?
  • Мунгос

    07.02.2017 07:46
    @Za prevejanog (nenaivnog),
    Ова твоја тврдња о бомбардовању „sami smo ga izazvali“, захтева више података о теби да би се знало ко је то „ми“. Када би се све знало, постоји могућност да се све то преправи у реченицу „сами Сте га изазвали“. Овако како си иступио, твоји српски комунисти не би стекли високо мишљење о теби.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.