Predlog da umesto roditelja deca plaćaju za maltretiranje drugih đaka

Na nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja kojim se predviđaju novčane kazne za roditelje do 100.000 dinara, čija deca ne poštuju pravila škole, predstavnici prosvetnih sindikata imaju drugi predlog, a to je da učenici sami otplaćuju svoje nestašluke čim počnu da rade.

Predsednik Foruma stručnih škola Milorad Antić, objašnjava za "Alo" da predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića nije loš, ali da je neizvodljiv s obzirom da većina roditelja jedva ima da preživi, a kamoli da izdvaja za kazne.

"Veliki broj dece, koja prave probleme potiče iz siromašnih porodica, koje jedva uspevaju da potkrepe sopstvene potrebe. Nemaju ni detetu za kiflu da daju. U toj borbi za novac i opstanak, roditelji su vaspitni deo zapustili. Posmatrajući strukturu stanovništva, većina njih neće imati novca da plati iznose tih kazni, još ako učenik nastavlja sa nedoličnim ponašanjem sve će svoditi samo na plaćanje tih penala. Zato sam i razmišljao o merama koje će uključiti roditelje i decu, a koje će biti primenjive za učenike, u smislu da se smire, da ne beže sa časova, da se ne tuku i ne vređaju nastavnike", kaže Antić.

Prema njegovim rečima, dete nema osećaj za novac dok mu tata plaća kazne, ali kada bi se sutra uzimalo iz njegovog džepa i te kako bi razmislilo pre nego što pobegne sa časa ili učini neku glupost u školi.

"Prvo bih, sklopio ugovor sa rodteljima i đakom, o tome šta se ne sme. Taj ugovor bi predviđao kazne, koje bi učenik morao da plati kada se zaposli. Odbijalo bi mu se od dela dohotka zato što je činio takva nedela i zlodela. Skidali bi mu po hiljadu, dve dinara mesečno, kao jedna vrsta kredita za to što je uradio tokom školovanja. Smatram, da sa tim saznanjem, neće smeti da pravi probleme. I sami roditelji će to znati, pa će im na to stalno skretati pažnju", ističe Antić.

Podestimo, prema nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program, ako ono ne ide u školu, ako ne prijave u roku od 48 sati da dete neće doći na nastavu. Takođe, ako u rok od osam dana ne opravdavaju njegov izostanak. Veći iznos iz roditeljskog novčanika, od 30.000 do 100.000 dinara, isteraće njihovo dete ako maltretira vršnjake, udara ih, vređa, omalovažava ili im ugrožava zdravlje. Ista kazna ih čeka i ako narušava ugled i čast druge dece ili nastavnika.

  • Mikeni

    13.02.2017 14:21
    Naravno da placaju roditelji
    Smatram da sindukati prosvete rade protiv interesa prosvetnih radnika i nastavnog procesa uopste.Nazalost to je kato godinama i decenijama zato je prosveta propala.Nisam clan sindikata ne pada mi na pamet da ih placam da rade protiv mene.Ovaj njihov predlog je smesan i zalostan kao i mnoge njihove odluke i zahtevi.Apsolutno podrzavam predlog novog zakona o prosveti da se jednom uvede red u skolskom sistemu.Da ministarstvo odlucuje i odgovara za obrazovni sistem.A ne da ministrstvo odgovara da grugi imaju poslednju rec.To mi nikada nije bilo jasno
  • gari

    12.02.2017 23:16
    Meni nije jasno kako se kreće od pretpostavke da su ova problematična deca deca siromašnih roditelja. Može da bude tako, a može i drugačije - da deca imućnijih roditelja (ili onih sa prosečnim primanjima) maltretiraju decu siromašnih roditelja. Nije ovo retko, a počne od diskriminisanja i podsmevanja nad tim siromašnijim detetom! A može ovo sve i da nema veze sa primanjima. Jednostavno - nemarni roditelji su tu u pitanju.
  • Terješkova

    12.02.2017 20:29
    Šta je ovo ...skrivena kamera? Roditelj da plati za problematično dete? Kome da plati? Kad plati više neće biti problematično?! Kažu dete sve nosi iz kuće...pa nije tačno...kažu vaspitava se do 6 godine...pa nije tačno ni to...svako dete je priča za sebe...nekom moraš pričati i noć i dan a nekom i uši zavrtati..i škola bi trebalo da je vaspitno obrazovna ustanova pa nije ništa od
    toga! Niko nije ono što bi trebao biti
    (roditelj nije roditelj, škola nije škola,
    deca nisu deca) samo su lopovi i
    neradnici smislili novi način da dođu do
    lake love bez truda i odgovornosti




































    smišljaju kako doći do lake love bez odgovornosti i rada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija