Novčane kazne za roditelje ako dete maltretira vršnjake

Nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja predviđa kazne za roditelje ukoliko oni ili njihova deca grubo prekrše školska pravila.
Od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program ili ako dete ne ide u školu. Po džepu roditelja ići će i ako ne prijave u roku od 48 sati da dete ne može da dođe na nastavu. Imaju rok od osam dana da opravdavaju njegov izostanak. Kazna ih čeka ako i sami prekrše pravila ponašanja koje postavlja ustanova.
 
Ako dete načini neki od težih prekršaja discipline u školi, roditelji će morati na sud - da odgovaraju prekršajno ili krivično.
 
Od 30.000 do 100.000 dinara, roditelje će koštati ako njihovo dete maltretira vršnjake - ako udari, vređa, omalovažava ili ugrožava zdravlje vršnjaka. Kazna ih čeka i ako njihovo dete narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika.
 
Pooštrene su kazne i za direktore, a prvi put novčano će biti kažnjeni sekretari škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao. Njih čeka "račun" od 5.000 do 100.000 dinara, pišu Novosti
 
Finansiranja prema broju učenika
 
Jedna od najvećih novina zakona biće uvođenje finansiranja ustanova "po glavi" učenika. Ovaj model primenjivaće se od školske 2020/21. godine.
 
I ranije je bilo pokušaja da se uvede plaćanje prema broju učenika, pa je 2011. godine i započet pilot-projekat, a plan Ministarstva prosvete bio je da od školske 2014/15. ovo postane model finansiranja svih škola u zemlji. Od tog plana se odustalo, jer nije napravljena racionalna mreža škola, što je preduslov za ovakvo finansiranje.
 
Vreme koje đaci provode u školi više se neće meriti školskim časovima, nego satima. U njihov radni dan računaće se obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti... Na osnovu ukupne satnice, određivaće se opterećenost. Đaci će moći da osnivaju učeničke zadruge, u okviru kojih će moći da se oprobaju u preduzetništvu.
  • BEBAN

    04.02.2017 21:13
    za nasilnu decu posebne skole i internati tj. vojna skola ... pa ako se ne rehabilituje pravac irak,liban,sirija....
  • nn

    04.02.2017 16:15
    O hvala Bogu!!! Bar nesto. A onda stvarno i za prosvetare koji iz raznih razloga zmure pred ovim ogromnim problemom!
  • Inspektor Višekruna

    04.02.2017 14:58
    A kazne?
    A kazne za prosvetare, koje štite nasilnike i žmure na ponašanje nasilnika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.