
Nova studija o ultra-prerađenoj hrani: Čips i instant nudle kao okidač za preranu smrt
Novo istraživanje sugeriše da su ljudi koji konzumiraju više ultra-prerađenih namirnica izloženi većem riziku od prevremene smrti.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Ultra-prerađeni proizvodi poput čipsa, instant nudli, zaslađenih muslija i kobasica obično sadrže veštačke boje i arome, a često su bogati šećerom, zasićenim mastima i soli.
Nedavno istraživanje, objavljeno u Američkom časopisu za preventivnu medicinu, pokazuje da je sa svakim povećanjem u udelu ultra-prerađene hrane u ishrani za 10 procenata, rizik od prevremene smrti porastao za 2,7 procenata, prenosi Euronews.
Analiza je obuhvatila osobe uzrasta od 30 do 69 godina u osam zemalja: Kolumbiju i Brazil, koje imaju relativno niske nivoe konzumacije ultra-prerađene hrane, kao i Čile i Meksiko, gde je potrošnja "srednja“, te Australiju, Kanadu, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, gde mnogi ljudi konzumiraju velike količine ultra-prerađene hrane.
"Zabrinjavajuće je to što, dok je u zemljama sa visokim prihodima konzumacija ultra-prerađene hrane već visoka i relativno stabilna već više od decenije, u zemljama sa niskim i srednjim prihodima potrošnja kontinuirano raste", izjavio je Eduardo Augusto Fernandes Nilson, vodeći autor studije i istraživač na Oswaldo Cruz fondaciji u Brazilu.
Korelacija, ali ne i uzročna veza?
Nezavisni istraživači upozorili su da nalazi ne ukazuju na to da ultra-prerađeni proizvodi direktno povećavaju rizik od prevremene smrti, iako su naglasili da ove namirnice zaslužuju dalja istraživanja.
"Moguće je da pravi uzročni faktor rizika nisu ultra-prerađeni proizvodi, već povezani faktor rizika, kao što je bolja fizička kondicija, a ultra-prerađeni proizvodi su samo nevini posmatrači", rekao je Stiven Berdžes, statističar sa Kembridža.
"Međutim, kada vidimo da se ove veze ponavljaju u mnogim zemljama i kulturama, postavlja se sumnja da ultra-prerađeni proizvodi možda nisu samo posmatrači", dodaje on.
Ultra-prerađeni proizvodi su već ranije povezivani sa zdravstvenim problemima.
Početkom ove godine, Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) utvrdila je da veći unos ultra-prerađene hrane povećava rizik od smrti usled bolesti srca, aneurizmi, problema sa varenjem i Parkinsonove bolesti, ali ne i od raka ili Alchajmerove bolesti.
Naučnici još uvek ne znaju da li su očigledne zdravstvene štete povezane sa ultra-prerađenom hranom rezultat njenog nutritivnog sadržaja ili industrijskog procesa obrade.
Takođe, ne postoji jasna definicija šta tačno čini ultra-prerađenu hranu, što može otežati upoređivanje.
Neris Astburi, vanredna profesorka ishrane i gojaznosti na Oksfordu u Velikoj Britaniji, izjavila je da još uvek nije vreme da se ažuriraju nutricionističke smernice koje bi posebno upozoravale na ultra-prerađene proizvode.
"Mnoge nacionalne smernice za ishranu već preporučuju smanjenje konzumacije hrane bogate energijom, sa visokim udelom masti i šećera, koja obično spada u grupu ultra-prerađene hrane", zaključuje ona.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Efikasno uklanjanje mladeža i bradavica bez ožiljaka - radio-talasi u službi zdravlja kože
12.05.2025.•
0
Radiotalasna metoda uklanjanja mladeža, bradavica i drugih promena sa kože zauzima važno mesto u savremenoj dermatologiji i estetskoj medicini.
Saveti doktorke: Muči vas nadutost - evo nekoliko preporuka
12.05.2025.•
0
Nadutost je čest simptom koji se javlja kod osoba sa funkcionalnim poremećajem digestivnog sistema, organskih bolesti, ali i kod potpuno zdravih ljudi.
Istraživanje pokazalo: Deca će pojesti mnogo više nakon što su gledala reklame za brzu hranu
12.05.2025.•
0
Deca će pojesti znatno više kalorija u jednom danu nakon što odgledaju samo pet minuta reklama za brzu hranu, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji.
U Srbiji 6.000 teško obolelih od astme, u upotrebi biološka terapija
11.05.2025.•
0
U Srbiji je 6.000 teško obolelih od astme, ali pacijenata sa blažim oblicima te bolesti je mnogo više, izjavila je pulmolog dr Olivera Ostojić.
Da li postoji idealno vreme za večeru?
11.05.2025.•
1
Zaboravite na univerzalno "pravilno" vreme za večeru. Iako smo često čuli da je idealno večerati između 17 i 19 časova, nutricionisti poručuju - to ne važi za sve.
Samo sedam crnih maslina dnevno je sasvim dovoljno za vaše zdravlje
11.05.2025.•
0
Crne masline često se smatraju pogodnim prilogom uz sir i meso, ali naučna istraživanja potvrdila su njihove brojne zdravstvene prednosti, posebno za žene koje prolaze kroz hormonske promene.
Međunarodni dan fizičke aktivnosti: "Po zdravlje hodajte ka reci, a ne ka apoteci"
10.05.2025.•
0
Danas se obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti koji ima za cilj da promoviše svakodnevne umerene fizičke aktivnosti.
Reč stručnjaka: Da li je važno koje probiotike unosimo?
09.05.2025.•
0
Odavno već znamo da je naš organizam naseljen dobrim bakterijama i gljivicama - probioticima.
Najmanje pet osoba u Holandiji zamalo umrlo od posledica vejpovanja
08.05.2025.•
0
Najmanje pet osoba, uključujući tri tinejdžera, zamalo su umrla od posledica vejpovanja u Holandiji u poslednjih nekoliko meseci.
Zatražena hitna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima
05.05.2025.•
24
Nacionalna inicijativa nepušača Srbije (NINS) pozvala je na hitno usvajanje izmena i dopuna zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima.
Stižu prolećne alergije - sudar polena i drveća, uz dominaciju breze
04.05.2025.•
2
Promenljivo vreme i proleće nekima je donelo i otežano disanje i kašalj, a procenjuje se da u Srbiji sa astmom živi svaka deseta osoba, dok u svetu taj zdravstveni problem ima oko 260 miliona ljudi.
Deca ne bi trebalo da jedu spanać više puta dnevno
04.05.2025.•
1
Spanać je namirnica bogata vitaminima i vlaknima, a njegova visoka koncentracija oksalata može predstavljati rizik za decu ukoliko se konzumira više puta dnevno.
Ne, ne pričinjava vam se: Kosa zaista više opada u ovo doba godine
04.05.2025.•
1
Proleće je stiglo, temperature su prijatnije, alergije su se možda pojačale, a raspoloženje se menja. Postoji još jedna pojava koju mnogi primećuju upravo u ovo doba godine - pojačano ispadanje kose.
Jedan popularan začin može smanjiti delotvornost lekova
04.05.2025.•
1
Cimet bi mogao smanjiti delotvornost važnih lekova, upozoravaju naučnici.
FOTO: Jedan bol za većinu ljudi najgori mogući, evo kako njegov uzrok izgleda pod mikroskopom
04.05.2025.•
2
Kada se govori o ekstremnom bolu, mnogi najpre pomisle na porođaj ili snažan udarac u prepone.
Otkriće britanskih naučnika: 35% ljudi koji dožive moždani udar bolje pevaju nego što pričaju
03.05.2025.•
0
Istraživanje Udruženja za moždani udar u Velikoj Britaniji pokazalo je da 35 odsto osoba koje prežive moždani udar može bolje da peva nego da govori u nedeljama i mesecima nakon moždanog udara.
Osećaj gladi može da utiče na naš imunitet: Evo kako
03.05.2025.•
0
Osećaj gladi nas ne tera samo da posegnemo za užinom - on može i da promeni naš imuni sistem.
Gojaznost dece: Španija uvodi obavezne zdrave obroke u školama, a kakva je situacija u Srbiji?
02.05.2025.•
3
Španija uvodi obavezne porcije voća i povrća u školama, dok situacija u Srbiji nije alarmantna, ali ide u pogrešnom smeru, smatraju nutricionisti.
Kontranapad Kine: Kovid je možda nastao u SAD
02.05.2025.•
2
Kina tvrdi da je koronavirus možda nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, optužujući Vašington za "izbegavanje odgovornosti".
Šta sve "vosak" iz uha može da otkrije o zdravlju osobe
01.05.2025.•
0
Od Alchajmerove bolesti do raka, ušna mast može da sadrži vredne indikatore zdravlja osobe.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar