
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Sasvim je normalno da žudite za slatkim namirnicama poput torte, krofni i sladoleda ili za slanim grickalicama poput čipsa, pereca i pomfrita. Ponekad je sasvim u redu počastiti se i zadovoljiti te žudnje, ali iako je umereno uživanje u ovim namirnicama prihvatljivo, takođe je važno prepoznati da mnoge mogu negativno uticati na vaše zdravlje ako postanu osnova vaše ishrane, prenosi Klix.ba.
Biti svestan onoga što se zapravo nalazi u hrani koju jedete može napraviti veliku razliku uzevši u obzir da su mnoge uobičajene namirnice prepune dodatih šećera, soli, zasićenih i trans masti i teško izgovorljivih hemikalija, ali često nemaju esencijalne nutrijente poput vlakana i proteina.
Eat This, Not That objavio je listu od čak 100 najnezdravijih namirnica.
1. Čips
Na samom vrhu liste je čips od krompira, a Eat This navodi da većina kesica čipsa ima veći nivo soli i malo ili nimalo vlakana, dok neki sadrže i veštačke arome i boje.
2. Sladoled
Iako neke vrste možda i nisu toliko loše, većina popularnih brendova dolazi s više dodatog šećera od ograničenja od 25-36 grama koje se preporučuje za ceo dan.
3. Prerađeno crveno meso
Prerađeno crveno meso je bilo koja vrsta crvenog mesa koja je sušena ili konzervirana na bilo koji način. Ovo uključuje stvari kao što su salame, kobasice, viršle itd. Iako su ovi proizvodi napravljeni tako da imaju lep ukus, istraživanja iznova pokazuju da postoji rizik od konzumiranja crvenog mesa koje je prerađeno. Konzumacija prerađenog crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih karcinoma.
4. Instant nudle
Ako ste ljubitelj nudli, pazite na brendove koje odaberete, jer je ova hrana često prepuna soli - ponekad više od polovine vašeg dnevnog preporučenog limita.
5. Torte iz supermarketa
Naravno, mnogo je lakše kupiti tortu i kolače iz prodavnice umesto da ih pravite sami, ali obično kod kupovnih nemate nikakvu kontrolu nad svim sastojcima. I često su ovi kolači puni dodatih šećera i veštačkih sastojaka.
6. Krekeri
U zavisnosti od vrste krekera koji kupite, ova grickalica može biti bogata vlaknima ili potpuno bez nutrijenata. Iako se neki krekeri prave od celih žitarica, mnogi popularni brendovi su napravljeni od rafinisanog brašna i ultraprerađenih sastojaka.
7. Tortilja čips
Ovu grickalicu je bolje konzumirati u umerenim količinama kada možete. Većina ih sadrži izuzetno visoke nivoe soli.
8. Perece
Postoji mnogo brendova koji za svoje kupce proizvode opcije bogate nutrijentima. Međutim, postoji isto toliko marki koje proizvode perece koje sadrže belo rafinisano brašno i koje su prepune soli.
Celu listu koja obuhvata 100 najnezdravijih namirnica možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Komentari 5
kom da uzme prase
@cool
Da, dimljenje mesa je prilično kompleksan tehnološki proces ako se izvodi kako treba, jer dim uglavnom sadrži kancerogena jedinjenja pa se mora voditi računa o tome kako se dim generiše, koliko dugo se meso izlaže dimu itd.
w/e
vitamin
Imali su čitavu "epopeju" o tome "koji je jogurt NAJMANJE štetan" - opa, dakle - štetni su, samo je pitanje koliko... Džaba sam studirao! A oni nisu za džabe preskočili studije i otisnuli se u tamne vode dezinformisanja.
Eto, ti članci o najmanjoj štetnosti jogurta analiziraju gledanjem ETIKETE, za laboratoriju ili uobičajene testove na miševima to čulo nije; dakle gledaju koliko PIŠE da ima ugljenih hidrata - i najmanje štetan jogurt je neko američko djubre sa 9.6% šećera. A ima ih dosta i sa preko 15% - u Americi.
Kod nas, u normalnom jogurtu BEZ kivija - 2.8%. Pa to je dramatična razlika... I sva sreća da nisu išli na fakultet, inače bi ih ovo "grizlo", možda bi i eksperiment neki uradili...
I ko misli da se torte prave tako da svaki gost pojede 25-36g šećera - pa, taj nije pravio tortu.
Organizam čoveka je organizam svaštojeda, nekad će se pojesti i celih 37g saharoze, nekad i previše natrijuma. Tako smo napravljeni. Nije dobro da to bude neprestano (i ne 37g, nego 50-100g), tu će biti posledica...
A natrijum se dodaje da doda ukus grickalicama, a takodje da veže vodu u nekim drugim proizvodima. Svuda se dodaje, hranu ne treba soliti uopšte, opet će se uneti previše natrijuma.
Paor, Bio Salaš je skroz u pravu, stojim iza svake reči.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar