EU će zabraniti čips sa ukusom slanine

Mnogima nema draže grickalice od čipsa, ali onaj s ukusom slanine uskoro više neće moći da se kupi.
EU će zabraniti čips sa ukusom slanine
Foto: Pixabay
Čips s ukusom dimljene slanine biće zabranjen u celoj Evropskoj uniji nakon što je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) otkrila da popularne veštačke arome dima mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
 
Naime, EFSA je izvestila da je ukus dima povezan s genotoksičnošću, odnosno sposobnošću hemikalije da ošteti genetski materijal ćelija.
"Promene ili mutacije genetskih informacija unutar ćelije mogu povećati rizik od razvoja stanja poput raka i naslednih bolesti", objasnili su.
 
Na kraju je zaključeno da s "ovom vrstom toksičnosti nije moguće definisati bezbedan nivo arome", pa je krajem aprila doneta odluka o potpunoj zabrani. 
Svakako, zabrana prodaje čipsa s ukusom dimljene slanine neće početi da važi preko noći. Period prilagođavanja trajaće dve godine u zemljama članicama EU.
 
Nakon perioda postupnog ukidanja, te arome više neće biti dopuštene za upotrebu u EU-u.

Teme

čips
  • Miodrag Milovanović

    15.06.2024 17:28
    Arome
    Ne se uzbudjavate. Iovalo već godinama jedemo "jestivi"i po HCCP u neškodljivu aromu svega i svačega pa naravno i dima. Jedite narode nije pravi dim ali je ukusno kao 3D meso. Nazdravlje nam bio NSP
  • PERAAS

    12.06.2024 19:28
    Dakle, vrati se na dedovinu, rascisti imanje od korova, renoviraj kucu i okucnicu i sam pocni da dimis meso...u pocetku je traljavo i tesko,ali NE POCINJI sa velikom kolicinom...ako i ne uspe iz prve,operi meso,isprzi i pojedi...prosto..
    Jednom ces uspeti
  • Aleksa

    10.06.2024 00:14
    Dimljenje vestackim dimom ili hemijom stvara problem i proizvodjacima. U komorama gde to rade precke na koje kace razgradjuju se posle nekog vremena i to od svih materijala. Tako su probali sa prohromom pa drvetom i plastikom. Plastika najduze izdrzi ali i ona se raspadne. Po logici stvari onaj ko jede takve proizvode rizikuje da se i njegovi organi nagrizaju od usta preko zeludca do creva plus je to meso brizgamo nitratnim solima a na ambalazi stoji mrtvacka glava. Domace dimljenje kvalitetnim suvim drvetom uz filtriranje dima od cadji katrana i smola nije stetno po zdravlje i tako dimlkeno hladnim dimom radi arome i mirisa traje par dana a ostalo vreme se susi na prozracnom tam om mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.