Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima

Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
Foto: Pixabay
Sva ova povrća čine osnovu mediteranske ishrane, poznate po brojnim zdravstvenim benefitima.
1. Brokoli
 
Brokoli je svestrano povrće koje se može jesti sirovo ili kuvano (na pari, pečeno ili prženo). Bogat je vitaminima A i C, koji jačaju imunitet i štite kožu. Takođe sadrži kalcijum za zdravlje kostiju i vitamin K za zgrušavanje krvi, piše Health.
2. Spanać
 
Jedna šolja sirovog bebi spanaća sadrži skoro 50 odsto dnevne preporučene doze vitamina C. Ima visok udeo vode, a nizak broj kalorija, pa je odličan za kontrolu telesne težine. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su dobri za mozak, vid, srce i imunološki sistem.
 
3. Kelj
 
Kelj je tamno, žilavo povrće puno vitamina C, E i antioksidanasa. Antioksidansi pomažu u borbi protiv upala, ćelijskog oštećenja i nekih oblika raka. Kelj je snažan saveznik u očuvanju imuniteta.
 
4. List gorušice (slačice)
 
Ovo pikantno, ljuto lišće ima jak ukus i dobro se kombinuje sa slatkim povrćem poput batata i cvekle. Iako niskokaloričan, izuzetno je bogat vitaminima A i C, koji podižu energiju i imunitet.
 
5. Rukola 
 
Rukola ima blago gorak ukus i sitne, neobično oblikovane listove. U malim količinama nudi puno koristi: vitamini A, C i K, kao i folna kiselina, koja je dobra za zdravlje mozga. Takođe pomaže kostima, očima i plućima.
 
6. Blitva 
 
Kao i ostale tamne lisnate biljke, blitva sadrži mnogo antioksidanasa i ima antiupalno dejstvo. Posebno je dobro za regulaciju šećera u krvi i zdravlje srca.
 
7. Kupus
 
Kupus se tradicionalno koristi za smirenje stomačnih tegoba i sindroma iritabilnog creva (IBS). Sadrži vitamine C i E, proteine i antioksidanse. Nova istraživanja ukazuju da može pomoći i kod raka, bolesti jetre i visokog holesterola.
 
8. Listovi cvekle 
 
Gornji deo cvekle se često baca, ali se može koristiti kao i drugo lisnato povrće - u kuvanju, distanju ili u supama i salatama. Ima malo kalorija, puno vode, i dobar je izvor vitamina C, kalijuma i gvožđa.
 
Istraživanje iz 2024. pokazalo je da dehidrirani listovi cvekle sadrže i do 30 g proteina na 100 g, više nego isti udeo dehidriranog spanaća.
Kako da ih birate i kuvate:
 
- Birajte sezonsko: Sveže, ukusnije i jeftinije.
 
- Pazite na izgled: Birajte povrće jarkih boja, bez tamnih ili uvelih delova.
 
- Sveže ili zamrznuto: Zamrznuto povrće se obično pakuje odmah nakon berbe i zadržava hranljive vrednosti.
 
- Pametno skladištite: Čuvajte ih u donjoj fioci frižidera, obložene papirnim ubrusom ili u perforiranim kesama.
 
- Zdrava priprema: Kuvanje na pari, pečenje i lagano dinstanje su zdravije od prženja.
 
- Manje začina: Ograničite so i začine kako biste istakli prirodan ukus povrća.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Moguće poskupljenje Nutele

Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.